Rabu, 16 November 2016

keep calm & counting days


wahhhhh tak sabar nya rasa... sekarang ni tengah counting days... kurang dari 5 hari je lagi tolak jumaat & sabtu (hari minggu untuk JB), ahad & isnin (amik cuti untuk checkup malaika 5 bulan) dan naik keje kejap 2,3 hari dan selebihnya habis kan terus cuti sampai hujung bulan aku akan meninggalkan office ni... meninggalkan kawan-kawan yang baik-baik kat office ni... terasa sedih pun ada ni...

tapi bila dah tau nak resign, masa-masa sekarang ni nak pergi kerja pun terasa malas... bagun pagi tengok malaika tidur terasa macam nak sambung tidur semula... hihihi... ni lah masa yang aku tunggu-tunggu sekain lama... cepat lah 5 hari tu berlalu... hurmmm...

its me
mass-naim

hunting food processor

bila dah jadi mak-mak ni semua benda nak utama kan anak dulu...aishhh...

sekarang ni memandangkan malaika dah pun 5 bulan lebih... next month dia dah officially boleh makan solid food... dan aku pun dah officially resign end of this month dan dah jadi fully housewife next month sementara belum dapat kerja baru... so, aku terasa teruja dan tak sabar nak sediakan/buat solid food untuk malaika... macam mana lah agaknya ek cara proses penyediaan makanan untuk dia... macam-macam aku dok bayangkan depan mata ni... risau sangat-sangat... bukan risau apa... risau aku kelam kabut nanti... ahahaha

sekarang ni sibuk tengah hunting food processor... tengah tengok review magic baby bullet macam dalam gambar bawah ni...

gambar : ihsan google

comel sungguh magic bullet ni... tengok gambar senyum-senyum kat storage tu terasa macam jatuh cinta pulak... lagi macam bertambah semangat nak buat solid food untuk malaika... 

harga magic baby bullet ni not bad lah... masih dalam range bajet aku... tapi ada lagi banyak pilihan dan masih ada masa lagi untuk memilih... 

kalau korang ada pendapat tentang food processor untuk baby ni boleh lah tinggal-tinggalkan komen kat bawah ni... saja nak tau boleh lah aku compare kan harga... hihi

daaaa ~~

its me
mass-naim

Ahad, 13 November 2016

yang mana satu papa damia?

ada yang dah tau tu, tau lah kan...

hubby ni dia kembar... seiras betul... semua sama... suara sama... cara ketawa sama... kekadang pakai baju keluar dari bilik pun boleh sama warna... corak je yang berlainan... kekadang cara posisi duduk pun boleh sama...

mula-mula aku kenal hubby dulu pun gitu jugak... time nak keluar pergi dating... masuk kereta mesti jauh kan dulu posisi duduk aku sambil pandang muka hubby dengan pelik sebab nak telitikan betul-betul adakah itu boyfriend i... ahahaha lepastu kene jerkah dengan hubby... dan selalu cakap kat dia tak ada pape just nak pastikan sebelah kita tu betul ke boyfriend kita... pastu dia cakap mengarut... ahahaha... aku slumber lah jawab "yelah, mana tau nak menguji kita ke apa kan..." hurmmm...

teringat waktu mula kawin dulu... malam tu hubby pakai baju warna kuning seluar jdt... nampak kembar dia pun pakai yang sama... corak pada baju je lain... esok pagi bangun nak kejut hubby ajak pergi beli sarapan... nampak hubby tidur tiarap kat depan pintu rumah atas kerusi panjang... aku pun menonong lah pergi ke arah pintu tu... dah sampai betul-betul sebelah hubby tetiba batalkan niat nak kejut dia... aku pun masok lah rumah semula... sekali tu ya Allah... nasib baik aku tak kejut orang yang dekat luar tu sebab aku pusing kan badan nak masuk rumah tengok hubby aku terlentang kat hall depan rumah... korang rase?? malu weiii kalau salah kejut... hihi...

hari yang sama jugak MIL nampak anak kembar dia tengah bukak ice box dari arah belakang... MIL panggil lah nama kembar hubby, sekali tu yang toleh hubby... pastu yang ada kat dapur tu semua tergelak termasuk aku... MIL cakap "eh aku ingat kan wan..apet rupanya...baju seluar pakai nak sama..."aku jawab kat MIL aku "aiii mak pun keliru ke?" masing-masing gelak...

now turn damia pulak... ada satu malam tu hubby ada keje kejap,,,malam tu kembar dia satu family balik rumah MIL... kembar ni kehulur kehilir lah kat depan damia... aku perati je si damia ni tiap kali cik wan dia lalu mesti dia toleh-toleh... mesti dia cakap kenapa la papa lalu je depan dia tapi tak angkat dia... ahahaha kesian damia... kalau hubby dokong damia pastu duduk berbual dengan kembar dia mulut si damia ni memang melopong lah... mata terkebil-kebil... (tak ada pulak icon mata kat sini..hihi)

bawah ni ada satu gambar aku sempat snap...hihi...

cuba teka mana satu papa damia??

tapi ada la part-part yang dapat membezakan mereka berdua ni... so boleh lah kenal/cam diorang... hihi

doa kan aku dikurniakan baby kembar lepas ni ye... hihi... teringin... dah lama berdoa... dah lama simpan hasrat dari sebelum kenal hubby lagi... 

its me
mass-naim

Isu tentang maksud nama DAMIA

Malam dua hari lepas aku dapat whatsapp dari member office bertanyakan tentang nama penuh anak aku... aku pelik tapi bagi je lah... sekali tu dia jawab macam ni :-

"Damia tu macam x sesuai... cuba cek dgn pej agama..."

"Untok makluman semua. Sekiranya sapa2 yg ada anak cucu yg namanya DAMIA tlg ubah nama sekiranya masih kecik. Damia - Tempat keluar darah kotor.dah cornform dgn jab mufti".

disertakan sekali gambar :-
gambar di ambil di fb

Bila dapat whatsapp macam tu...aku...erkkkk blank kejap otak...sebab setau aku maksud damia is kebijaksanaan/keberkatan... dan damia memang seorang anak yang bijak sangat... so malam tu mula lah aku google cari info sahih...so aku dapat penjelasan daripada page fb DR MAZA (Mufti Perlis)... Ini penjelasan nya... (KLIK SINI)

Rabu, 9 November 2016

Malaika Dhia Damia 5 bulan


3 haribulan hari tu genap Malaika 5 bulan... pejam celik pejam celik sekejap je rasa masa ni berlalu... dah makin besar dah Malaika ni... time ni lah terasa rindu dengan bau syurga, terasa rindu tengok dia tenang tido waktu masih merah lagi... hihi... tapi masa yang lalu tak dapat nak dipusing kan semula kan... hurmmm

hari yang sama jugak aku balik kampung, keesokkan malam nya masa kat rumah parents aku, tengah-tengah sedap dia tido tetiba dia tergaja sambil menangis macam orang kene pukul... aku rasa badan dia panas... Malaika demam... satu malam tu aku dan hubby tak dapat nak tido... kitaorang gilir-gilir jaga dia... meragam satu malam tu... musim demam mungkin sebab hubby pun demam, aku pun nak start demam... kali ni Malaika demam complete siap selsema semua ada... menangis je... sampai hilang suara... letak tak nak dokong tak nak... bagi susu dah bagi... pampers pun dah tukar... sapu cream herba kat perut, badan dan kaki dia pun still jugak x ok... aku dan hubby buntu... ibu pegang dia baru dia diam... tido kat pangkuan ibu (nenek)... lepastu aku angkat dia baringkan dekat tilam bagi dia selesa... eh eh sekejap je dia lelap lepastu menangis semula... last-last aku dah pengsan dulu so hubby yang jaga dia sampai ke pagi... dah pagi tu baru dia lena tido sampai ke tengah hari...

ibu cakap dia demam sebab beralih bulan... mungkin lah kot... tak pernah dia meragam macam malam tu... kusut jugak lah nak handle... ahahaha... 1st pengalaman kan, so biasa lah... 

Selasa, 8 November 2016

resign ~~


Akhirnya 1 november 16 hari tu aku dah letak notis... agak lama sebenarnya aku fikir kan tentang hal ni... actually dari tahun 2014 dah ada niat untuk berenti kerja untuk duduk sama-sama dengan husband dan cari kerja yang berdekatan dengan area sana... tapi tu lah asyik tak jadi je... ada je benda yang menghalang...

And now bila dah difikirkan sedalamnya... dah ditimbang tara... mungkin dah tiba masanya untuk aku resign sekarang... since ada yang tau aku ni pjj dengan husband walaupun dah ada malaika still jugak hubungan kitaorang ni pjj... hari tu niat hati lepas abis pantang naik keje sebulan lepastu tender... tapi tak sangka pulak naik je cuti bersalin kerja berlambak... tu yang postpone dari sebulan ke sebulan sampai lah kali ni memang dah tak boleh nak postpone lagi dah... malaika pun dah masuk 5 bulan 3 november haritu... dia dah bijak sekarang ni...dia dah pandai cari papa dia... tiap kali aku balik kampung, malaika memang duduk melekat je dengan papa dia... dengan aku?? hihi kejap-kejap je dia nak... selebihnya memang dengan papa dia... kesian jugak dengan dia... asyik kene berjauhan dengan papa dia... mesti dia rindu... budak makin besar makin bijak... makin kenal orang... sekarang ni pun dia asyik demam je... mungkin demam rindu kot... mana tak nya, jumpa papa kejap-kejap je kan...

keputusan untuk resign ni keputusan yang paling berat aku buat dalam hidup aku... aku sayang kerja aku... tapi tu lah mungkin jugak keputusan ni adalah keputusan yang terbaik untuk aku demi keluarga... antara kerjaya (yang perlukan aku dan anak berjauhan dengan husband/papa) dan family, bagi aku dua-dua sangat penting... dua-dua ni aku sayang... tapi bekorban untuk kebahagiaan aku, anak dan keluarga itu lebih utama dan lebih baik daripada pentingkan diri sendiri... dan aku harap pengorbanan yang aku buat ini adalah sangat berbaloi untuk kami... aku redha dan aku percaya rezeki Allah itu luas... insyaAllah ada rezeki yang lain untuk aku lepas ni... insyaAllah... janji Allah itu pasti untuk setiap hambaNya... walaupun aku tau nak cari kerja bukan senang sekarang ni... tapi Allah tu ada... insyaAllah Allah bantu...



sedih?? tipu kalau aku cakap tak sedih... type surat resign haritu pun dah meleleh air mata laju je keluar dari kelopak mata... 5 tahun aku dekat company ni, macam-macam kenangan pahit manis suka duka ada... tapi tu lah apa yang kita sayang tak semestinya kekal lama untuk kita... sampai masa kita perlu move on jugak perlu cari ilham baru, cari kerja baru, cari pengalaman baru, belajar benda baru kat tempat baru dapat kenal ramai kawan baru... hihi... apa yang aku belajar dekat company ni selama mana aku wujud dekat sini akan aku jadikan benda tu semua sebagai satu kenangan terindah dan pengalaman yang paling manis untuk aku kenang sampai bila-bila... 

bila dah resign ni, rasa tak sabar pulak nak balik duduk dengan husband dan jadi housewife sebulan dua besarkan malaika sementara dapat peluang pekerjaan lain kan... perancangan tu ada macam-macam dalam kepala otak ni... cuma tak tau dapat direalisasi kan ataupun tak... hihi... wish me luck!!

ok nak sambung settlekan kerja yang berbaki sebelum habiskan cuti yang ada and lepas tu free... =)

bye.

its me
mass-naim

Rabu, 19 Oktober 2016

kisah susu untuk malaika

Salam semua,

aku tak tau macam mana nak mula kan cerita... apa yang aku tau ini berkenaan dengan malaika dan susu FM yang dia minum...

Sesungguhnya susu ibu itu lebih banyak khasiatnya daripada susu FM... semua ibu-ibu tau tentang itu... sama jugak dengan aku... malaika dah start minum susu FM masa umur dia seawal 3 minggu disebab kan waktu tu aku demam panas dan bengkak susu... kesihatan aku untuk nak BF malaika agak merosot... malaika menangis-nangis bila dia lapar... ibu (nenek) mana yang tak kesian kan tengok cucu meraung-raung menangis kelaparan... ibu ajak hubby pergi kedai untuk beli susu... kebetulan waktu tu aku kene injection antibiotik selama 3 hari berturut2... so doktor pun advise kat aku kalau boleh jangan bagi baby susu kat breast yang bengkak tu... so terpaksa lah aku bagi sebelah je kat malaika... tapi tu lah dia x cukup... malaika jenis memang kuat menyusu... sebab kesian kan cucu ibu pun tolong pergi belikan susu FM...

Susu pertama yang ibu belikan ialah S-26 Gold SMA... terasa sangat ralat sebenarnya bila terpaksa bagi malaika susu FM... dari malaika dalam perut lagi aku dah niat nak bagi yang terbaik untuk malaika... nak cuba yang terbaik untuk BF malaika... tapi apakan daya aku... aku redha demi anak... tak kan aku nak tengok malaika meraung menangis kelaparan ye x... mama mana yang sanggup tengok anak menangis je... hurmmm pasrah...
So far susu ni sangat sesuai dengan malaika... ikut kan najis dia pun cantik... dia pun tak muntah.... setakat luek kan sikit tu aku rasa normal lah... lagi pun dari apa yang aku tau saluran makanan ke perut baby belum lagi tertutup rapat so normal bila susu yang dia minum akan terluek semula...

Dalam masa aku bagi malaika susu FM ni aku masih lagi BF dia macam biasa... Susu FM ni kadang-kadang je aku bagi macam kalau aku keluar berjalan ke, aku akan bagi dia minum susu FM... Tapi malaika BF sampai umur dia 3 bulan setengah.... Lepas tu dia dah tak nak lagi walaupun susu aku masih ada... Dia tak nak mungkin sebab x puas dan x kenyang kot aku rasa sebab nya walau aku dah try hard untuk banyak kan susu,,makan product itu ini tapi susu still tak banyak tak melimpah ruah... bayangkan lah malaika dah kene minum 4oz waktu dia umur 2 bulan setengah... tapi aku try pam susu nak tunggu 4oz pun susah... biasa aku akan dapat 3oz paling sikithh 2oz kalau aku pam... sedih sangat... last-last malaika dah tak nak lagi BF...

untuk susu S-26 Gold SMA ni aku teruskan sampai malaika 3 bulan setengah nak masuk 4 bulan... sampai lah satu hari tu dua minggu yang lepas kalau tak silap malaika tetiba muntah-muntah.... muntah yang macam air paip setiap kali dia abis minum susu... muntah yang tak berhenti... aku perasan tapi aku biar kan dulu konon nak tengok esok lusanya macam mana... tapi esok lusa aku tengok macam dah ok dah tak kerap muntah... tapi perut dia colic... aku tak sure kenapa dan macam mana dia boleh kene colic... perut dia kembung keras dan besar macam bola... seram tengok perut dia... akak sepupu aku yang jaga dia (mommy) cakap kat aku yang malaika ni kembung perut dia... bila try ketuk perut dia dah macam bunyi tong kosong... satu lagi dah kerap muntah balik...1 hari kain lap boleh tukar sampai 3,4 helai basah lencun...memang selambak dia muntahkan susu tu balik kata mommy...mommy cakap mungkin dia dah muak dengan susu S-26 tu kot... kene tukar susu lain kot kata mommy... Allah... aku discuss dengan hubby, ibu dan ayah... diorang mintak aku bawak balik malaika ke kampung... so aku EL untuk dua hari tu,,,

Kat kampung esok harinya try bawak malaika pergi berurut... mak bidan tu kata malaika ni banyak angin...sebab tu perut dia kembung... angin campur sejuk... sepanjang kene urut tu malaika asyik kentut je... agaknya dah lega lah kot perut dia tu... Ohhh terlupa... masa balik kampung malam tu mintak hubby belikan susu untuk malaika sebab susu S-26 dia last untuk sampai pagi esok je... So dah alang-alang susu dia habis,,teringatkan mommy cakap try tukar susu sebab dia kerap muntah dan colic... aku mintak hubby belikan susu Similac 1 (Rumusan Bayi)... beli yang kotak kecik 200mg twin pack... harga dalam RM49.50... boleh lah kot untuk cuba mana tau sesuai ke tak untuk malaika minum...

Tapi bila minum susu ni selama 4 hari aku notice yang malaika berak 2 hari sekali... berbeza dengan masa dia minum S-26 tu... masa minum S-26 setiap hari dia amakn berak... Dalam hati dah rasa mungkin tak sesuai... Dah terfikir nak beli semula S-26 tu... tapi takut dia colic semula dan muntah semula... so jalan penyelesaian aku ajak hubby pergi jumpa dctor mintak advice dari yang lebih pakar... kalau main suka-suka try susah jugak... sabtu pagi aku n hubby bawak malaika pergi jumpa doktor pakar kanak-kanak... 

Masa jumpa doktor tu aku inform doctor details tentang masalah malaika... so doktor cakap itu bukan pasal susu tak sesuai ke apa... sebab kata doktor, kalau betul susu S-26 tu tak sesuai untuk malaika, dari awal lagi malaika dah reject susu tu... bila fikirkan balik ada betul jugak apa doktor cakap kan tu... hurmmm... so doctor respond untuk yang kerap muntah bila setiap kali abis menyusu... doktor cakap salah satu sebab nya ialah kembung perut... dan satu lagi baby terlampau kenyang... bila baby terlampau kenyang saluran makanan ke perut ada satu rongga yang belum tertutup rapi... itu sebab nya boleh jadi muntah semula selepas menyusu,,, so doktor suggest untuk aku belikan malaika susu rumusan khas Enfalac A+ AR (khas untuk muntah susu)... 


Susu Enfalac A+ AR ni agak mahal lah bagi aku untuk 1 tin tu... Harga untuk 1 btin tu dalam rm104... tapi untuk nak kan yang terbaik untuk anak... mama ok je... asal anak mama sihat sejahtera...

Aku start bagi malaika susu ini hari ahad yang lepas... tapi aku perasan yang malaika masih berak 2 hari sekali... start bagi ahad lepas, isnin malaika tak berak tapi mommy dia cakap selasa (semalam) malaika berak sembelit... oh nooooo.... 3 kali berak 3 kali sembelit kata mommy... termenung kejap mama dengar report mommy... lain yang nak di elakkan lain pulak yang mendapat... kesian malaika... bila tengok pada carta penyusuan untuk susu Enfalac A+ AR ni umur macam malaika perlu minum 5scoop untuk 5oz... berbeza dengan S-26 n Similac masing-masing 2scoop 4oz... hurmmm kat sini aku dah pening kejap.... doktor aritu ada pesan... kalau macam susu S-26 tu scoop nya besar,,, so doctor mintak aku kurangkan ke 1scoop setengah untuk 3oz... tapi untuk Enfalac ni macam mana nak buat sebab scoop dia kecik... Aishhh.... mommy cakap buat je 4scoop 5oz...so aku follow je lah cakap mommy... tapi aku tak buat pun 4scoop.. aku buat 3scoop 5oz... cair sikit... kalau malaika dengan mommy dia je yang buat 4scoop 5oz... tu yang aku rasa malaika berak jadi sembelit kot... sebab nya susu terlampau pekat... susu Enfalac ni berkanji... so mungkin lah salah satu faktor kan... Hurmmmm pening mama...

So call ibu, mintak pendapat adik aku macam mana nak buat... so mereka suruh aku kurang kan susu dan lebihkan air... so aku buat lah 3scoop 5oz... try dulu tengok macam mana najis nya... kalau sama kene lah tukar susu lain lagi... hurmmm so far aku buat malam tadi untuk 3scoop 5oz, pagi tadi malaika berak najis nya tak keras dan dia tak smbelit... alhamdulillah... harap-harap menjadi lah formula kurangkan scoop lebihkan air tu... 

Mama sorry sayang sebab buat awak sembelit... tak dapat mama bayangkan masa mommy report kat mama muka awak waktu meneran tu... kesian nya lah hai dengan anak mama... sorry sangat-sangat ye sayang... 

  
malaika dhia damia anak yang tersangat manja...
mama doa kan malaika sihat, aktif, bijak, n stay comel selalu...

its me
mass-naim

Isnin, 17 Oktober 2016

Malaika Dhia Damia

Alhamdulillah 3 Oktober yang lepas anak mama genap 4 bulan... Syukur ya Allah...

Dalam tempoh selama 4 bulan anak mama membesar dengan sihat dan sempurna... segalanya sempurna dimata mama dan papa... Walaupun ada sekali masa anak mama genap 3 bulan, anak mama diserang batuk2 disebab kan jerebu kat JB sekejap haritu... Pernah dapatkan rawatan nebulizer... Alhamdulillah anak mama kuat untuk lawan sakit tu... Anak mama dan papa kene kuat macam mama dan papa nya jugak kan...hihi... Alhamdulillah mama syukur sangat sakit tu tak berpanjangan... Mama dan papa dah risau waktu tu... Papa tak sampai hati tengok Malaika menangis meronta waktu kene neb... Kalau nak tau masa Malaika kene neb, papa nangis tau... Mama nampak papa kesat air mata dia... Hihi... Papa datang kat mama cakap kesian kat Malaika... Papa pujuk Malaika sampai Malaika diam sampai ubat neb tu habis terus papa angkat Malaika... Hihihi...

1 Oktober dua hari sebelum Malaika genap 4 bulan, mama dan papa bawak Malaika pergi sunat... Hihi... Dalam kereta mama dah pesan siap-siap kat Malaika, nanti masa sunat Malaika kene kuat, jangan nangis-nangis, kene tahan sakit sikit sebab doktor nak gunting sikit... Dan alhamdulillah Malaika dengar kata mama... Masa doktor nak sunat Malaika, Malaika senyum-senyum gelak kan doktor... Sikit pun Malaika tak menangis... Senang hati mama dan papa... Waktu tu mama je yang dekat dengan Malaika... Tolong doktor pegang Malaika... Papa duduk jauh sikit... Kata papa tak sampai hati tengok... Hihi... Doktor siap puji lagi Malaika, kata doktor bagus Malaika ni.. Sikit pun tak menangis.. Gelak je.. Kuat budak ni... Hihi... Malaika kan anak mama dan papa harus lah kuat ye tak?? hihi...

Sepanjang tempoh ni, Malaika tak pernah menyusah kan mama dan papa... Jaga Malaika memang cukup senang... Malaika tak banyak ragam macam sesetengah baby... Mama dan papa bersyukur sangat... Mungkin Malaika faham situasi mama dan papa yang duduk berjauhan... Malaika pula duduk dengan mama berdua dari Malaika dalam perut mama lagi... Mungkin mama dah terbiasa berbual dengan Malaika dari dalam perut lagi untuk kita sama-sama behave... Kita kene jaga diri kita... Jangan menyusah kan orang lain... Mungkin sebab tu Malaika tak banyak ragam... Kot... Kot lah... Itu seingat mama lah... Nak dengar tangisan Malaika pun cukup susah... Malaika banyak senyum dan ketawa je...

Tidurkan Malaika sangat senang... Mama bukak kan alunan zikir dari handphone mama, mama popok Malaika kejap dan Malaika pun lena... Ada masa Malaika akan lena sendiri tanpa bantuan dari mama... Orang ramai suruh mama guna buai untuk tidurkan Malaika... Tapi mama tak nak... Malam Malaika cuma akan bangun untuk mintak susu jam 3pagi or 3.30pagi (waktu rutin) lepas tu Malaka akan sambung tidur... Pukul 6pagi atau 6.30pagi (waktu rutin) Malaika akan bangun sekali lagi untuk susu dan akan sambung tidur semula sampai mama dah pergi work... Syukur sangat mama tak  rasa stress untuk jaga awak sendirian kat sini tanpa papa disisi... Alhamdulillah sangat awak tak banyak ragam... Sesekali je mama akan hantar report kat papa tentang awak... Hihihi... Papa pun nak tau jugak perkembangan awak sayang... Antara mama dan papa, papa lah orang yang paling rindu kat Malaika... Banyak moment Malaika membesar papa terlepas peluang untuk melihat depan mata dia... Mama cuba untuk keluarga kita bersatu duduk dalam 1 rumah melihat awak membesar... Mama harap masa tu tak lama je lagi... Mama cuba ye sayang demi untuk anak mama kesayangan mama dan papa...

- I LOVE YOU SAYANG -

its me
mass-naim

Isnin, 29 Ogos 2016

Coretan : Pengalaman melahirkan secara induce

Ingin aku coret kan kisah kelahiran puteri sulong aku, Malaika Dhia Damia Binti Mohd Hafiz di blog agar aku dapat mengimbaunya semula dan dapat tunjuk pada bidadari aku satu hari nanti tentang perjalanan kelahiran nya...

Cebisan coretan disebalik kelahiran Malaika Dhia Damia :-

Malaika Dhia Damia dijangka bersalin pada 27 Mei 2016.. Aku amik cuti awal 2 minggu untuk sambut kelahiran dia sebab risau kalau aku lahirkan awal dari tarikh takut hubby tak sempat nak jemput aku last2 minute... Sudahnya 12 Mei aku last kerja, last handover keje-keje aku pada mereka-mereka yang baik hati..... 14 Mei aku dah balik Muar dan officially aku dah keluar dari rumah sewa aku... 

Last Day Kerja
12 Mei 2016

15 Mei 2016

Aku ada appointment dekat Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar (HPSF) sebab HSA JB cakap aku boleh bawak buku pink tu pergi ke hospital muar untuk appointment dengan pakar bila aku cakap aku dah balik kampung pada tarikh tu... Dijadikan cerita 15 haribulan tu johor dapat cuti peristiwa sebab JDT menang bola... Tunda appointment tu ari Ahad 22 haribulan... 

22 Mei 2016

Awal pagi dah amik nombor untuk jumpa doctor... Rutin macam biasa... Doctor scan tengok kepala baby dah kat tempat yang betul... Alhamdulillah syukur... Hilang segala keresahan aku... Before this doctor kat KKIA JB scan bagitau aku baby songsang... Thats why lah aku kene reffer pada pakar tengok apa boleh buat... Time tu memang susah hati, risau, takut semua bercampur bila doctor bagitau baby songsang and aku tak ada choice lain melainkan kene czer... Allah... Keluar bilik doctor terus call hubby nangis-nangis... Time tu rasa kenapa hubby tak ada teman kat sisi... Rasa down sangat waktu tu... Dalam fon hubby tenangkan... Bagi kata-kata positif... Masih ada masa lagi baby tu berpusing dan bla bla bla.... Balik rumah terus tidur tak nak fikir lagi... 

Bila doctor cakap baby dah ada kat tempat yang betul, waktu tu hanya Tuhan yang tau betapa gembira nya rasa hati ni... Appointment kali kedua dekat HPSF pada 29 Mei..

Ahad, 28 Ogos 2016

Anugerah Terindah : Our First Permata Hati

Assalamualaikum,

Alhamdulillah syukur kehadrat ilahi diatas kelahiran permata hati puteri sulong kami pada 3 Jun 2016 yang diberi nama Malaika Dhia Damia Binti Mohd Hafiz yang bermaksud "Bidadari Sinar Kebijakan". Semoga dia sentiasa menjadi bidadari kami hingga ke hujung nafas kami serta menjadi sinar dalam keluarga kecil kami dan bijak seperti empunya diri... InsyaAllah jika dengan izin dari-Nya

Alhamdulillah setelah hampir 1 tahun 8 bulan menunggu lepas keguguran akhirnya penantian kami, doa kami, rintihan kami didengari oleh Allah S.W.T.... Syukur sangat... Gembira kami usah ditanya... Paling gembira adalah hubby... Penantian kelahiran yang sungguh mendebarkan kami... 

Akan kami jaga dan tatang bidadari permata kami ini dengan penuh kasih dan sayang... Akan kami corak kan nya menjadi insan yang solehah, baik budi pekertinya, mendengar kata, mentaati orang tua serta suruhan Allah dan berguna serta berjaya suatu hari nanti di mata masyarakat..

InsyaAllah, itu doa kami untuk bidadari kami

Inilah dia bidadari permata hati kami
Malaika Dhia Damia Binti Mohd Hafiz

Dilahirkan pada 3 Jun 2016 tepat pada pukul 10:26 malam secara induce... Kenapa kene induce....?
Alkisahnya nanti aku update pada next entry...


Sesungguhnya SABAR itu INDAH

ANUGERAH TERINDAH BUAT KAMI

its me
mass-naim

Rabu, 6 April 2016

trimester ke-3 : campur-campur

salam.... lama nya tak update blog ni kan....hikhik.... apa khabar korang semua...? insyaAllah korang semua sihat-sihat hendaknya lah ye...
Minggu ni kandungan aku dah 32weeks...bermakna aku sekarang dalam trimester ke-3.... Alhamdulillah syukur Allah masih pelihara kandungan aku...

Sekarang ni aku dah start kene checkup 2 kali dalam sebulan dekat KKIA...masa 22hb march aku datang checkup macam biasa lah...tapi nurse lain yang check aku...tetiba dia tanya aku dah amik ATT dose ke-2 belum? aku jawab belum then dia kata boleh lah cucuk hari ni...aku angguk...lepas tu dia tanya aku dah kene minum air gula belum? aku jawab nurse yang selalu check aku cakap aku tak perlu minum air gula...nurse tu cakap kene minum....danggggggggg telinga aku terus erkkkkk macam berdengung pun ada...benda yang aku nak elak kene minum last2 kene minum jugak...huh!! pasrah...balik rumah whatsup kawan-kawan yang ada pengalaman kene minum air gula...diorang cakap kene minum air gula pasir yang pekat tu...then kalau muntah kene minum lagi sekali...what?????? ohhh no....nak pitam dengar...huhuhu...

tarikh minum air gula 29hb march aritu..28hb malam start pukul 10mlm dah tak boleh makan (kene puasa)...esok pagi2 kene datang...orang cakap nak minum air gula kene datang awal pagi...gigih aku datang awal-awal...nama kene panggil...1st step kene amik darah dulu sebelum minum air gula...tapi nurse tu amik darah aku sampai 2 kali darah tak keluar...sabar je aku...waktu tu dia pakai jarum halus (jarum biru)...selama aku kerja klinik dulu amik darah orang pakai jarum hijau (besar sikit dari jarum biru) baru senang darah nak keluar...masuk kali ketiga dia mintak nurse yang lain tolong amik kan darah aku...sekali cucuk dah keluar darah nya...kan senang macam tu....aishhhh besar kecik besar kecik je aku tengok nurse yang mula2 amik darah aku tu...lepas amik darah kene minum air gula...waktu amik darah tu aku tengok nurse bancuh setengah gula dekat cawan teh tarik...aku tengok macam bukan gula pasir je...dia bagi aku minum....sekali teguh tanpa henti aku minum air gula tu...tiba dah hujung2 dah nak habis aku terasa macam nak mintak lagi minum air gula tu...sedap (bagi aku lah) ada yang aku google kata dapat minum air gula perisa oren dan anggur...tapi aku dapat perisa asli...sedap jugak...rupanya bukan air gula...bila dah lalu kat tekak tu baru tau tu air glukosa...hikhik...lepas minum air gula kene tunggu 2 jam untuk amik darah sekali lagi...jenuh menunggu sampai ngantuk-ngantuk...2jam dah berlalu, nurse yang mula2 amik darah aku tu panggil aku masuk bilik dan amik darah aku lagi kali ni dia pakai jarum hijau...senang je darah aku nak keluar...lepas tu dah boleh balik...tapi sebelum tu dia bagitau if keputusan tak cantik pihak klinik akan call...

Khamis, 3 Mac 2016

wajah berseri semasa hamil

lately ni ada yang tegur aku muka nampak berseri bila mengandung ni... aku?? ye ke berseri?? aku tengok muka aku dah macam serabai sangat adalah...macam mana lah pulak orang tengok aku boleh cakap muka berseri...pelik jugak...tang mana nya yang aku nampak berseri aku pun x sure...ahahahaha....tapi tu semua pandangan orang kat aku....

tapi aku dari dulu memang tak suka nak bermake-up...cuma guna pencuci muka je...tapi time tu belum mengandung....kali ni dah mengandung lagi la aku rasa makin serabai dengan muka aku ni....macam tak terurus je rasa....selekeh comot....ada masa aku tak suka tengok wajah aku sendiri....macam mak lampir pun ada...hakhakhak....sebab tu aku pelik orang ramai cakap muka aku berseri-seri time mengandung ni....ermm...tapi alhamdulillah dari dulu sampai mengandung ni aku tak pernah ada jerawat naik kat muka...rasa bersyukur sangat....kulit pun rasa lembut selembut sutera gitu....ahahaha...

ermmm dari hasil google orang cakap muka kalau berseri time mengandung ni berkemungkinan dapat baby boy....hikhik....tak kisah lah kan jantina apa pun baby aku ni...yang penting baby selamat kandungan aku sihat alhamdulillah....kalau orang cakap muka berseri tu bonus jer lah kot...hihihi....hari ni genap aku 28weeks maksudnya aku dah masuk 3rd trimester lah kan....fuhhhh kejap je masa tu berlalu...terasa macam baru je dapat tau diri ni tengah pregnant....pejam celik pejam celik tinggal beberapa minggu je lagi nak deliver....semoga Allah pelihara kandungan aku ni sehingga tiba waktu kelahirannya....semoga dipermudahkan...mekasih lah pada yang puji kata muka aku nampak berseri waktu mengandung ni walau hakikatnya aku rasa macam mak lampir....kahkahkahkah



- MY HEART -

its me
mass-naim

Isnin, 22 Februari 2016

Check-Up (25 weeks)

Minggu lepas pergi checkup lagi sekali sebelum bercuti panjang untuk short holiday bersama family in-law, besan and family dan adik-adik ipar ke Terengganu & Kelantan. Bab ni kalau aku rajin nanti aku story k...

Rutin macam biasa lah bila datang untuk checkup. Cek kencing, hb, bp, berat badan dan kali ni kene cek sekali kencing manis... Alhamdulillah semua bacaan normal kecuali berat badan aku hihi.... Untuk checkup kali ni nurse yang selalu cek aku pergi kursus dan ganti dengan nurse lain. So dia mintak aku baring untuk ukur tinggi rahim (kalau tak silap aku lah) dan dengar degupan jantung baby. Sekali letak je alat tu kat perut aku terus dengar bunyi heartbeat dia aku terasa teruja. Laju sangat heartbeat dia.. Hihi... Time dengar heartbeat dia, waktu tu dia tengah banyak bergerak dalam tummy ni... Agaknya dia tau orang nak cek dia kot... Seronok aku dengar... Lepas tu macam biasa lah nurse nasihat kan aku macam-macam.. Perut tak boleh kosong kene kerap makan mana tak nya berat aku untuk checkup ni cuma naik lagi 1kg je... Kalau campur dengan checkup yang sebelum ni kiranya baru 2kg berat badan aku naik selama kandungan aku 25weeks... Nurse cakap patutnya setiap bulan naik 2kg or 3kg sebulan tapi awak sebulan naik 1kg je... Siap nurse tanya aku lagi aku ni makan ke tidak?? Ahahahaha... Aku cerita lah aku ni kalau orang nampak macam kuat makan tapi sebenarnya tak kuat makan langsung pun.. Kalau makan pun kongsi 1 pinggan dengan hubby... Itu pun kalau hubby ada dengan aku... Kalau hubby xde aku makan 3,4 suap je tak pernah habis... Camana nak naik berat badan kalau gayanya macam tu kan... Aku dah cuba nak habiskan makanan 1 pinggan tapi sudahnya mesti aku akan muntah balik... Muntah sikit tak apa lah jugak... Ni sekali muntah semua keluar sampai kosong isi perut... Sudahnya lapar balik... Ermmmm Memang selalu rasa lapar  kadang tu 3, 4 pagi pun aku sanggup makan tapi makan macam main-main... Itu lah istilah cara pemakanan aku yang aku boleh cakap walaupun aku betul-betul tengah lapar tahap kebulur.... Tapi bila scan alhamdulillah baby sihat ikot apa kata doctor lah kan... Hurmmmm

Then lepas dia dah nasihat kan aku itu ini, aku kene amik injection kancing gigi (Injection ATT) untuk dose pertama pulak... Lenguh tangan aku lepas kene inject huhu... Lepas tu dia kata aku tak perlu minum air gula lagi buat masa ni... Dalam hati aku alhamdulillah... Kalau boleh memang tak nak minum pun air gula tu.... Lepas habis checkup aku terus gerak balik kampung... Maklum lah cuti kan... Hikhik.... 

Untuk next appointment 8 Mac nanti.. Time tu jumpa doctor.... Harap-harap tak ada apa-apa yang membimbangkan aku lah time tu... 

Aku doa tiap hari supaya baby aku sihat sejahtera dan membesar dengan sempurna sehingga dia selamat melihat dunia.... Tak sabar rasanya... =)


its me
mass-naim

Selasa, 19 Januari 2016

Check-Up kali ke-4 (20 weeks)

Salam semua...

Ini merupakan 1st entry aku untuk tahun baru 2016.... Hihihi... Ok nak cerita pasal check-up kali ke-4 aku minggu lepas 12/1/2016 hari tu..... Waktu tu kandungan dah masuk 20weeks...

Time nurse panggil masuk ke bilik check-up.. Nurse suruh aku baring kat katil... Then dia nak dengar bunyi degupan jantung baby.... Cari punya cari dalam 10 minit jugak lah tapi hampa sebab nurse cakap xdapat nak dengar lagi jantung baby,,,, Mungkin dia xdapat nak cari betul-betul kedudukan jantung baby kot dalam hati aku... Risau ye jugak.... Tapi nurse cakap kalau scan dah boleh nampak kan jantung berdegup-degup... Aku cuma jawab ye je lah.... Tapi still jugak risau... Risau takut-takut jadi pape kat baby.... Sepanjang jalan balik rumah aku dok fikir je... Tetiba tengah baring aku rasa ada satu dua tendangan kat perut aku.... Hihi... Rasa geli-geli gitu... Bila dah terasa tendangan macam tu cukup lah aku tau baby aku sihat sejahtera kat dalam.... Terus hilang rasa risau tu semua.... Cerita kat hubby... Dia pun berpendapat maybe nurse xdapat nak cari kedudukan jantung... 

Cuma sekarang ni dah masuk 21weeks...Aku dah ada start rasa tegang kulit aku kat sebelah kiri pinggang bahagian atas... Bila time nak bernafas tu terasa macam ada tarikan kulit.... Tidur pun agak susah sikit kali ni.... Payah nak tutup mata... Pusing-pusing 3,4 kali cari kesesuaian posisi baru lah dapat lena nak tidur... Itu pun aku lebih selesa tidur menghadap kesebelah kanan dari awal aku mengandung sampai sekarang... Rasa selesa dan tidur lena sampai ke pagi.... Alahan aku dah kurang berbanding sebelum ni... Yang best sebelum ni aku tak boleh langsung nak makan ayam atau pandang laok-laok berasaskan ayam... Tapi kali ni dah boleh... Cuma bau masakan aku still lagi tak boleh nak terima....

Movement baby pulak setakat ni dia sangat aktif kat dalam perut ni.... Rasa seronok main-main dengan dia.... Bila bercakap dengan dia usap dia,, dia boleh bagi reaksi dengan tendangan dan pergerakan dia..... Seronok sangat.... Bila jumpa hubby pulak baby ni macam tau-tau jerk dia tengah jumpa papa dia.... Mula lah dia tergedik-gedik dalam perut.... (Aku cakap macam tu sebab aku rasa dia gerak-gerak kat dalam)... Tapi kan bila hubby pegang kat perut aku... Dia duduk diam jer.... Hubby pulak memang hobby dia sejak aku mengandung ni suka sangat pegang perut aku kiss perut aku.... Nanti hubby cakap baby kenapa xgerak tapi abg ada rasa macam ada nadi laju je berdegup-degup... Aku senyum je.... Hihi... Kalau tidur dia akan peluk perut aku... Kata hubby dia bukan peluk aku tapi peluk baby... Dia suruh aku jangan perasan macam dia nak peluk aku... Sabar jerk lah... Ahahaha.... Bagi aku,, aku biarkan je lah diaorang anak beranak... Lagi pun baby jarang jumpa papa dia..... Sesekali jumpa apa salahnya kan... Hihihi.... Kalau keluar makan dengan hubby tetiba tekak dia nak makan yang sedap-sedap nanti dia kata baby abg nak makan itu ini.... hihihi,,,, Kelakar kekadang tengok gelagat hubby.... Kekadang bila dia tidur aku tenung muka dia dan teringat gelagat dia, aku tersenyum sendiri.... Gitu rupanya dia bila dah nak jadi papa pada anak aku... hikhik..



Pasal jantina baby.... Aku tak kisah kalau baby aku boy or girl.... Bagi aku cukup lah dia sihat sejahtera..... Tapi hubby nak sangat baby girl... Tapi kata dia kalau boy ke girl dia pun tak kisah jugak sebenarnya.... Sebab dia kalau boleh nak kan baby girl pasal dalam sejarah family dia... Anak-anak buah yang dia ada semua lelaki setakat ini... Yang adik ipar dia tengah mengandung dulu sebulan sebelum aku ni pun belum tau lagi jantina baby dia.... Sebab itu lah kalau boleh dia nak kan baby girl... Tiap kali kalau balik rumah family aku kalau anak adik aku ada dia akan pegang dan main dan melayan anak adik aku yang perempuan tu asywaq nama dia.... Pantang aku usik si asywaq tu nanti aku kene marah balik dengan hubby.... Hikhik... Kalau berjalan memang dia tak pernah lupa belikan barang untuk asywaq.... Tapi apa-apa pun bergantung pada rezeki yang Allah bagi... Ikut naluri keibuan aku ni biar lah apa yang aku rasa pasal jantina baby aku ni menjadi rahsia aku sorang.... Hihi..... Aku tak nak berharap.... Malam tadi berbual dengan hubby... Dia ajak pergi scan hujung bulan ni... Dulu dia cakap nak surprise tapi bila dah makin membesar baby dalam perut ni... Dia pulak over excited... Ahahahaha....

Apa-apa pun aku sentiasa berdoa Allah bagi kesejahteraan dalam hubungan kami sekeluarga..... Bahagianya sekarang ni hanya kami yang rasa.... Semoga dipermudahkan segala urusan kami.... Dan harap anak kami menjadi anak yang baik yang soleh dan solehah yang beriman pada Allah....

its me
mass-naim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Label

Our Stories (66) Segmen (64) Giveaway (63) Aku (38) Kesayangan (35) Soulmate (35) Miscellaneous (28) family (28) Jerit (24) Kelahiran (21) anugerah terindah (21) Diari Mengandung (20) Pregnancy Journal (20) Malaika Dhia Damia (18) Office (18) klinik (12) Hasil Giveaway & Segmen (11) Hospital (11) Lirik (11) Sahabat (11) kesihatan (9) Nuffnang (7) Raya (7) Kenangan Nostalgia (6) Birthday (5) HangOut (5) Kehidupan (5) My Recipe (5) Tips (5) Event (4) Ramadhan (4) Rapuh (4) Relax (4) Traitor (4) Anniversary (3) Bonus (3) Entrepreneurs (3) MH370 (3) Quotes (3) Resign (3) Wedding (3) vacation (3) Anak Syurga (2) Ayah (2) Counting Days (2) Eexercise Fitness Challenge (2) End 2012 (2) Fiesta Gema Santai (2) Full Moon Mega Sale (2) Gift (2) InstaBazar (2) Jalan-jalan Cari Makan (2) Keep Calm (2) Kerana Terpaksa Aku Relakan (2) Kerja (2) Khasiat (2) Liebster Award (2) Night Fest JB (2) Senarai Peserta Segmen & Giveaway (2) gugur (2) miscarriage (2) rezeki (2) Aidijuma (1) Bandung (1) Bukit Gambang Resort City (1) Curang (1) Desaru (1) E-Day (1) EOS & BBW Gel (1) Hamba (1) Hobi (1) Hotel Avillion Legacy Melaka (1) Ibu (1) Interview (1) Istanbul Aku Datang (1) Nuzul Al-Quran (1) Offer (1) PLUS HIGHWAY (1) Penjelasan Isu Maksud Nama DAMIA (1) Pu3 Outlet (1) Rumah Pr1ma (1) STALKER (1) Saudara (1) Seni Lukisan (1) Stress (1) Sukan Lebuhraya Wilayah Selatan (1) SupportGaza (1) Susu Segar Legend (1) Syafiq (1) Umrah (1) Unik (1) Wedding Shoes (1) baby bullet (1) food processor (1) hunting (1) kembar (1) magic baby bullet (1) redha (1)