Isnin, 23 November 2015

Diari Mengandung : Alahan

Salam.... Aku nak cerita sikit lah pengalaman aku menempuhi alam alahan pada awal kehamilan aku... Hikhik... Actually tak lah banyak sangat pengalaman yang aku lalui sehingga setakat ni... Tapi tak salah kan kalau nak cerita buat kenangan sendiri... =)

Tapi sebelum tu mai nak cerita apa itu alahan ketika hamil :-

Alahan ketika hamil ni sebenarnya adalah perubahan yang akan ibu alami semasa atau ketika mengandung tak kira untuk anak yang keberapa sekali pun. Setiap alahan ibu hamil ni berbeza-beza bagi setiap kandungannya. Alahan ni jugak ada berhubung kait juga dengan perubahan hormon ibu serta ada kaitannya juga dengan peningkatan selepas persenyawaan untuk menampung janin semasa peringkat awal pertumbuhan mereka.

Macam situasi aku... Aku dapat rasakan alahan ni seawal usia kandungan aku 6 minggu lagi... Rasa macam tak sedap sangat badan ni... Lain macam sangat... Tapi time tu aku dah tau dah aku preggy... Hihihi...

Alahan-alahan yang aku alami pada awal kehamilan :-

1. Morning Sikness : Morning sikness ni biasa lah rasa pada waktu awal pagi time nak mandi, time nak gosok gigi.. Mual nya nauzubillah... Kadang tu sampai tak suka bau ubat gigi... Hihi... Tapi masa awal-awal dulu jarang lah nak kene morning sikness ni... Cuma yang aku perasan bila kandungan aku dah ceceh 11weeks... Memang tiap pagi terasa mual nak muntah tapi tak keluar apa-apa pun... =)

2. Keletihan : Yang ini memang aku alami sejak dari awal dapat tau yang aku mengandung... Balik kerja memang terus cari bantal.. Terlepek je kat katil... Nak bangun terasa terhuyung hayang je badan ni... Bila dah baring nak bangun tu terasa macam siksanya sambil menangis... Sebabnya malas nak bangun dari katil hahaha...

 3. Alahan yang teruk : So far yang aku perasan aku kerap kali sakit gigi... Gusi bengkak... Gigi terasa macam nak tercabut... Makan pun tak boleh nak kunyah... Terpaksa makan bubur je... Itu kot aku rasa alahan aku yang paling teruk... Azab rasanya...

4. Alahan pada makanan : Ermmm yang ini aku rasa aku tak boleh makan makanan yang bergoreng macam ayam... Dulu aku paling suka ayam goreng, ayam kfc ayam masak lemak, ayam masak kicap or ayam masak apa-apa jerk lah... Tapi sekarang ni aku paling tak suka ayam... Dengar je ayam aku automatik akan jadi mual loya nak muntah... Tak kira lah masak apa... Kalau ikan goreng boleh terima lagi tekak ni... Kalau nampak aku makan ayam maknanya terpaksa makan lah sebab tak ada laok yang menarik.. Ahahaha... Kalau siapa-siapa ajak aku pergi kfc automatik aku tolak... Kalau terpaksa pergi pun aku tak order ayam... Aku order lah wedges ke kentang ke... Ahahaha..

5. Alahan pada masakan : Yang ini dari awal aku mengandung sampai sekarang ni aku jadi pemalas nauzubillah nak masak... Kalau pergi dapur tu nak kene panas kan laok ke apa ke kalau boleh tak nak duduk dapur tu lebih dari 15 minit... Memang sejak dari awal mengandung aku banyak makan luar atau beli bungkus makan kat rumah... Hubby pun terpaksa lah jugak melayan kan aku pasal aku malas nak masak... Sampai sekarang ni pun... Maybe terbalik kot... Apa yang aku suka buat dulu sebelum mengandung bila dah mengandung ni aku jadi tak suka pulak dengan apa yang aku suka sebelum ni... Sama macam ayam goreng lah dulu suka sekarang jadi tak suka... Hihi,,,

6. Alahan pada bau : Erm yang ni aku alah pada bau masakan... Automatik aku akan pening kepala dan aku nak muntah... Aku rasa bau masakan ni busuk sangat bila aku terbau... Walaupun aku tau makanan tu sedap bila dah siap masak... Kadang-kdang aku tak suka bau minyak wangi... Dan satu lagi aku tak suka pada bau asap rokok atau flavor-flavor vape yang pelik-pelik baunya... Memang aku pening rasa sampai nak tumbuk je muka orang yang isap rokok n vape... Tak terkecuali hubby jugak... 

7. Alahan pada suami : Yang ini so far tak ada pulah alahan pada suami... Sebab kita orang duduk jarak jaoh kot tu yang nak kata alahan pada dia tu kurang sikit... So far setakat ni ok jerk macam biasa... =)

8. Alahan pada emosi : Hurmmmm macam aku cite kat atas tentang alahan aku yang no.2 tu... Tiap hari memang terasa nak menangis jerk... Padahal tak ada apa pun hal yang nak dinangis kan... Kadang nak masuk toilet kat rumah tu pun boleh nak menangis... Time makan pun tetiba air mata mengalir... Mungkin sebab aku jaoh kot dengan hubby so tak ada siapa layan aku time aku mengandung... Hikhik...

9. Alahan pening kepala : Yang ni ada lah tapi tak lama... Sejam dua lepas tu hilang... Pening tu datang macam main-main... Kadang tengah duduk-duduk ke baring-baring ke tetiba je pening kepala... =) Tapi under control lah pening ni...

10. Alahan muntah : Yang ini yes... Kadang lepas makan aku muntah... Sebab nya... Perut kosong tapi tekak tak de rasa nak makan apa-apa... Lepas tu main order jerk apa yang nak order... Ye lah kalau dah tekak tak rasa apa-apa nak makan tapi perut lapar mintak makan... So makan jerk lah apa-apa pun kan... Haaaa lepas makan confirm muntah balik... Kadang tu muntah sampai habis... Kadang tu muntah sikit jerk... Acane tu?? hihi... Tapi nak elak mual muntah ni aku akan cari coklat... =) 

11. Mengidam : Haaaaa.... Setakat ni apa yang aku nak aku dah dapat lah... Contoh nak sangat makan pasta panini... Sanggup tunggu hubby balik JB nak makan sama... Dah ditunaikan oleh hubby masa usia kandungan aku 8weeks kalau tak silap... Nasi Arab aku nak yang kat seremban tu... Belum dapat lagi sebab jaoh... Tapi memang kene pergi hubby dah janji... So far makan jugak lah nasi arab tapi kat jb je... Tak sedap... Aku makan xhabis... Chapati kuah kambing... Hubby dah tunai kan minggu lepas masa cuti panjang kat kampung... 3 keping terus aku makan... Satay perut pun dah ditunaikan oleh ayah ibu aku tapi satay kat muar lah... Satay perut kat batu pahat jerk belum dapat lagi.... Satu lagi hubby pulak dari start awal aku mengandung sampai lah ke hari semalam asyik sebut nak makan roti bakar n kopi kat railway kluang... Semalam on the way balik jb singgah kluang tapi hampa kedai railway tu tutup... Rupanya railway ni ada 3 branch... Aku pergi kat 1 tempat je... Dah nampak tutup terus gerak balik jb je... Nampak muka hubby kecewa habis... Ermmmm Roti canai kamping 40 hari aku belum dapat nak makan lagi... Nanti mesti kene singgah... Ahahaha... Itu lah alahan mengidam aku setakat ni... Tapi alahan mengidam ni aku yang makan hubby yang naik badan nya... Selera dia bukan main... Ahahahaha... 

Setakat ni tu je lah alahan yang aku alami... Ermmmm So far semua alahan tu aku cuba control lah... Sebab aku sorang-sorang kat jb ni... Kalau aku tak buat-buat kuat siapa nak tolong aku kan... Hubby jaoh... 

Aku harap baby dalam tummy baik-baik dan sihat aje keadaan dia... Sayang kat dia... Korang, tolong doakan untuk aku dan baby ea... Setiap doa korang aku ucap kan dengan ribuan terima kasih.... Aku sayang kat korang... =)

its me
mass-naim

Selasa, 17 November 2015

Trimester Pertama : 12 weeks 5 days

Assalamualaikum,

Alhamdulillah syukur aku pada Allah sebab bagi aku peluang mengandung dan kini kandungan aku berusia 12 minggu 5 hari.... Gembira??? mesti lah gembira.... Hikhik... Syukur sangat-sangat...

Minggu lepas balik kampung mak tanya aku dah buat buku pink ke belum? aku cakap belum on the way nak buat hari ahad nanti dah booking dah... Mak pesan buat cepat-cepat dia risau sebab aku pernah gugur untuk 1st baby last year... So untuk yang ni mak kalau boleh tak nak risiko tu berulang lagi.... Sayang mak kat aku... Hikhik...

So seperti yang dijanjikan ahad 8/11/15 aku pergi lah ke Klinik Kesihatan Ibu dan Anak kat Jalan Abdul Samad Johor Bahru.... Dalam 8.30 pagi aku sampai... Hubby teman waktu tu... Sampai-sampai je kat klinik kesihatan tu tetiba terimbas kembali waktu dulu-dulu ikot ibu pergi check-up adik-adik aku kat situ... Hikhik... Suasana kat klinik tu tak pernah berubah.... Sama macam 20 tahun yang dulu... Heeeee...

So prosedurnya macam biasalah... Nurse panggil mintak keterangan details tentang diri, tanya tentang sakit keturunan tanya dalam sejarah keluarga ada kembar atau x... Aku waktu tu jawab adalah husband saya kembar (sambil senyum).... Lepas tu nurse tanya aku ulang sampai 5 kali husband awak kembar ke? Yup aku jawab... Lepas tu dia cakap berkemungkinan awak boleh dapat baby kembar.... Hikhik... InsyaAllah yang aku perlu jawab waktu tu... Nurse kat situ semua baik-baik friendly sangat... Senyum je... Bila kita tanya diorang jawab dengan nada yang sangat baik.... Kadang tu ada nurse cakap sampai aku tak dengar lansung... Punya slow dia cakap... Ahahaha.. Sabar jerk lah...

Lepas amik keterangan dia panggil aku untuk amik darah (Blood Group,HIV,Talasemia 1 lagi lupa) nasib baik 3ml jerk dia amik... Lepas tu baru dia panggil aku masuk untuk jumpa nurse untuk cek perut, jari ajar aku untuk cek payudara and last dia bagi aku folic asid... Dekat pukul 11.30 jugak lah aku baru dapat masuk dalam tu... Hikhik kesian kat hubby tunggu lama... Nasib lah... Bukan selalu... =) 

So masa aku balik kampung hari tu ada lah aku pergi scan baby... Kebetulan memang ada appointment dengan doctor tempat kerja lama aku... Untuk confirmkan usia kandungan... So waktu tu scan dah 10 weeks+ dekat 11 weeks lah... =)

Date Scan : 06/11/2015
Usia kandungan : 10weeks+ (doc mintak ikut kiraan aku sendiri 11 weeks)
Ukuran janin : 3.21cm
** Kiraan doctor yang 1st tu abaikan je..
1st masa scan doctor tanya aku nampak tak heartbeat baby yang gerak-gerak tu... Time tu mata aku memang cari benda yang bergerak jerk lah... Hubby yang kat belakang doc terjengah-jengah nak tengok jugak... Hikhik... Last-last doc yang tunjuk kan mana jantung baby.... =) Alahaiii comel jerk dia duduk kat dalam tu.... Hubby sengih jer... =)

So atleast bila dah tgk kandungan aku melalui scan hati terdetik alhamdulillah cukup sekadar aku tau ada amanah Allah yang aku perlu jaga dengan baik... Anak syurga... Doctor cakap kedudukan janin dengan pintu rahim aku so far cantik... Senyum jerk aku walaupun ada kerisauan jugak dalam hati bila teringat kes keguguran dulu... Tapi bila doc dah cakap macam tu ada sedikit lega lah hati ni... =) Sebenarnya doctor yang terlebih excited tengok baby tu... Kemain suka lagi dia tengok kat scan tu... =)

Balik rumah tunjuk kat ibu gambar scan tu... Ibu pesan jaga elok-elok... Makan jaga n so on.... hikhik.... Dan aku asyik tenung je gambar scan tu sebab tengok dia comel je dalam gambar tu.... =)

Alhamdulillah semoga anak syurga ni berada dalam rahim aku dengan selamat dan sihat sejahtera... Gembira jangan kata lah tak terucap rasanya dengan kata-kata erti kegembiraan aku sekarang ni... Lama kami tunggu saat ni... Hikhik... Hubby sejak-sejak aku mengandung ni banyak sangat perubahan pada diri dia... Banyak sangat yang dia ingat kan aku kalau aku terlupa sesuatu.... 

Harapan aku semoga anak syurga ni membesar dengan sihat dan sempurna... InsyaAllah
Doa yang baik-baik...
Semoga segala yang di tunai kan akan tercapai oleh kami suami isteri...

Tak sabar nak tunggu dia membesar... Hikhik....

its me
mass-naim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Label

Our Stories (67) Segmen (64) Giveaway (63) Aku (39) Kesayangan (36) Soulmate (36) family (29) Miscellaneous (28) Jerit (24) Kelahiran (22) anugerah terindah (22) Diari Mengandung (21) Pregnancy Journal (20) Malaika Dhia Damia (18) Office (18) klinik (12) Hasil Giveaway & Segmen (11) Hospital (11) Lirik (11) Sahabat (11) kesihatan (9) Nuffnang (7) Raya (7) Kenangan Nostalgia (6) Birthday (5) HangOut (5) Kehidupan (5) My Recipe (5) Tips (5) Event (4) Ramadhan (4) Rapuh (4) Relax (4) Traitor (4) Anniversary (3) Bonus (3) Entrepreneurs (3) MH370 (3) Quotes (3) Resign (3) Wedding (3) vacation (3) Anak Syurga (2) Ayah (2) Counting Days (2) Eexercise Fitness Challenge (2) End 2012 (2) Fiesta Gema Santai (2) Full Moon Mega Sale (2) Gift (2) InstaBazar (2) Jalan-jalan Cari Makan (2) Keep Calm (2) Kerana Terpaksa Aku Relakan (2) Kerja (2) Khasiat (2) Liebster Award (2) Night Fest JB (2) Senarai Peserta Segmen & Giveaway (2) gugur (2) miscarriage (2) rezeki (2) 2nd pregnancy journal (1) Aidijuma (1) Bandung (1) Bukit Gambang Resort City (1) Curang (1) Desaru (1) E-Day (1) EOS & BBW Gel (1) Hamba (1) Hobi (1) Hotel Avillion Legacy Melaka (1) Ibu (1) Interview (1) Istanbul Aku Datang (1) Nuzul Al-Quran (1) Offer (1) PLUS HIGHWAY (1) Penjelasan Isu Maksud Nama DAMIA (1) Pu3 Outlet (1) Rumah Pr1ma (1) STALKER (1) Saudara (1) Seni Lukisan (1) Stress (1) Sukan Lebuhraya Wilayah Selatan (1) SupportGaza (1) Susu Segar Legend (1) Syafiq (1) Umrah (1) Unik (1) Wedding Shoes (1) baby bullet (1) food processor (1) hunting (1) kembar (1) magic baby bullet (1) pregnancy journey (1) redha (1)