Isnin, 29 Ogos 2016

Coretan : Pengalaman melahirkan secara induce

Ingin aku coret kan kisah kelahiran puteri sulong aku, Malaika Dhia Damia Binti Mohd Hafiz di blog agar aku dapat mengimbaunya semula dan dapat tunjuk pada bidadari aku satu hari nanti tentang perjalanan kelahiran nya...

Cebisan coretan disebalik kelahiran Malaika Dhia Damia :-

Malaika Dhia Damia dijangka bersalin pada 27 Mei 2016.. Aku amik cuti awal 2 minggu untuk sambut kelahiran dia sebab risau kalau aku lahirkan awal dari tarikh takut hubby tak sempat nak jemput aku last2 minute... Sudahnya 12 Mei aku last kerja, last handover keje-keje aku pada mereka-mereka yang baik hati..... 14 Mei aku dah balik Muar dan officially aku dah keluar dari rumah sewa aku... 

Last Day Kerja
12 Mei 2016

15 Mei 2016

Aku ada appointment dekat Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar (HPSF) sebab HSA JB cakap aku boleh bawak buku pink tu pergi ke hospital muar untuk appointment dengan pakar bila aku cakap aku dah balik kampung pada tarikh tu... Dijadikan cerita 15 haribulan tu johor dapat cuti peristiwa sebab JDT menang bola... Tunda appointment tu ari Ahad 22 haribulan... 

22 Mei 2016

Awal pagi dah amik nombor untuk jumpa doctor... Rutin macam biasa... Doctor scan tengok kepala baby dah kat tempat yang betul... Alhamdulillah syukur... Hilang segala keresahan aku... Before this doctor kat KKIA JB scan bagitau aku baby songsang... Thats why lah aku kene reffer pada pakar tengok apa boleh buat... Time tu memang susah hati, risau, takut semua bercampur bila doctor bagitau baby songsang and aku tak ada choice lain melainkan kene czer... Allah... Keluar bilik doctor terus call hubby nangis-nangis... Time tu rasa kenapa hubby tak ada teman kat sisi... Rasa down sangat waktu tu... Dalam fon hubby tenangkan... Bagi kata-kata positif... Masih ada masa lagi baby tu berpusing dan bla bla bla.... Balik rumah terus tidur tak nak fikir lagi... 

Bila doctor cakap baby dah ada kat tempat yang betul, waktu tu hanya Tuhan yang tau betapa gembira nya rasa hati ni... Appointment kali kedua dekat HPSF pada 29 Mei..


29 Mei 2016

Appointment kali ni dengan pakar O&G lagi... Keputusan scan still sama baby dah ditempat yang betul... Tapi.... Ada tapi ok.... Due date dah terlepas 2 hari.... Masih tak ada lagi rasa sakit nak bersalin... Tak ada langsung tanda-tanda nak bersalin... Hati ni mula rasa risau apakah yang akan berlaku pada aku kali ni...?? Doctor bagi peluang seminggu je lagi dari tarikh tersebut... Kalau baby masih belum lahir... Kalau aku masih tak ada lagi tanda-tanda nak bersalin.. Aku kene serah diri kat hospital pada sabtu 4 Jun dan dipaksa induce... Aku angguk tanda setuju jika itu jalan terbaik buat aku dan baby...

1 Jun 2016

Aku terasa kurang pergerakan pada baby.. Kebiasaannya baby akan aktif bergerak waktu pagi, waktu aku masih tidur, waktu aku tengah makan atau waktu aku buat kerja-kerja kat rumah.. Tapi untuk haritu aku perasan yang baby kurang gerakannya... Hati ni mula risau.. Cakap kat hubby cakap kat ayah.. Ibu waktu tu kerja...So hubby dan ayah je lah tempat mengadu waktu tu... Ayah suruh hubby bawak aku ke hospital... Risau apa-apa jadi... Hubby macam disorong bantal terus je bawak aku ke hospital..

Kat hospital aku terus ke labour room... Waktu tu jam dah pukul 11 pagi...Nurse kat situ sambut baik kedatangan kami... Nurse tanya kenapa aku datang situ... Aku jawab baby kurang gerak.. Terus nurse tengok file report aku dan terus dia cakap aku kene warded... Allah time tu memang tak ready apa... Mental fizikal semua terhoyong hayang... Nurse panggil aku masuk ke bilik CTG... Dipasangkan aku CTG (mesin bacaan jantung baby) yang dipasang di perut aku... Tiba-tiba bacaan jadi normal... Baby bergerak aktif macam biasa... Datang sorang doctor perempuan untuk cek VE... Bila cek jalan masih belum bukak lagi... Sedih waktu tu... Sakit ya ampun bila buat VE tu... Tapi aku pasrah... Pukul 3 petang aku ditolak masuk ke wad 13... Hubby dah terpinga-pinga.... Kusut pun ada aku tengok dia...

Time ni saja amik hati aku... Nak hilangkan rasa takut aku.. Sempat bergurau

Pukul 9 malam dekat wad 13... Doctor panggil aku masuk ke dalam 1 bilik untuk buat VE lagi... Masih sama juga still tak ada bukaan... Doctor suggest aku apa yang doctor pakar suggest... Kene masuk ubat untuk proses bukaan sebab dah lewat seminggu dari due date aku... Aku angguk tanda faham... Itulah jalan yang terbaik... Tak ada pilihan lain lagi melainkan czer... Tapi czer tu option yang kedua lepas masuk ubat 4x jika tiada langsung bukaan... Doctor mintak aku panggil hubby untuk proses penerangan procedur sebelum ubat dimasuk kan pada keesokan pagi...

Aku dan hubby diberi penerangan tentang procedur-procedur yang sepatutnya... Satu persatu doctor terangkan... Ubat untuk induce perlu masuk sampai 4 kali... Kalau masih tak ada bukaan langsung... Czer adalah option yang kedua... Kami angguk tanda faham dan setuju dengan procedur nya... Dan kami sign document apa yang patut.... Lepas sign tu doctor beredar, hubby tenang kan aku... Macam faham yang aku tengah takut... Terima kasih sebab ada disisi dan tolong tenangkan perasaan ini...

2 Jun 2016 

Pukul 7 pagi doctor panggil masuk bilik untuk buat VE lagi sebelum masuk kan ubat (prostaglandin).... Jawapan doctor still sama.. Masih tiada bukaan langsung... So ubat prostaglandin dimasuk kan... Lepas masuk ubat, aku tak dibenarkan ke toilet selama 1 jam dari waktu ubat dimasuk kan... Aku tak dibenarkan makan pun selama 1 jam dari waktu ubat dimasuk kan.... Lepas masuk ubat aku perlu baring rehat atas katil je... Mula-mula aku takda rasa sakit apa-apa... Aku pun berdebar jugak nak tau macam mana rasa sakit contraction tu kan.. huhu.... Dalam pukul 10 lebih pagi tu sakit dah mula terasa sikit demi sikit... Mesin CTG pun dah dipasang kat perut aku... Doctor kat sisi untuk pantau gerakan jantung baby... Sakit makin kerap terasa macam nak terguling nak terbalik katil hospital tu jadinya... Sakit yang amat yang hanya Tuhan je yang tau... Sakit makin kerap sampai ke petang... Pukul 3 petang doctor panggil untuk buat VE... Doctor cek bukaan dah 3cm... Doctor suggest masuk kan belon (istilah doctor) aku pun tak tau apa kebenda nya tu... Yang aku nampak macam silikon macam drip yang masuk kan kat pundi kencing tu pun ye... Doctor cakap masuk kan belon ni untuk mempercepatkan lagi bukaan... Sakit tapi pasrah dan redha... Belon tu dah dimasuk kan... Tiba masa nak tampal tetiba belon tu pop terkeluar balik... Doctor buat VE semula cek bukaan dah jd 4cm... Dalam hati ni lega lah jugak atleast ada progress... Tapi sakit contraction tu masih lagi terasa kuat... Sebelah petang waktu melawat hubby datang... Bagitau kat dia jalan dah bukak 4 cm... Cerita kat dia apa doctor buat semua... Ibu ayah datang terus menangis... Sebab sakit contraction tu tak hilang lagi... Ibu urut belakang aku diorang bagi kata semangat... Ayah bagi air selusuh untuk aku minum... Sakit kurang bila dah lepas maghrib... 9 malam doctor panggil lagi untuk buat VE... Bukaan masih 3cm... Ehhhhh tadi kata dah 4cm kan... Haaaa ni aku pelik... Tiap doctor yang buat VE kat aku mesti bacaan nya berlainan... Tak faham aku... Dah lah tengah sakit... Kejap doctor cakap dah 3cm kejap 4cm kejap-kejap 3cm semula... Mana satu yang betul ni.. Huhu.. Doc cakap esok pagi kalau bukaan still sama kene masuk kan ubat untuk kali kedua... Aku pasrah... Dalam hati berdoa berharap tengah malam atau subuh hari bukaan dah jadi 6cm or 8cm... Tapi tak....

3 Jun 2016

Pukul 7 pagi doctor buat VE bukaan masih sama... Ubat dimasuk kan untuk kali kedua... Untuk yang kali ni aku langsung tak ada rasa sakit... Aku boleh relax macam biasa... Macam tak ada apa-apa... Siap boleh berjalan kehulur kehilir lagi dalam wad tu... Nak bagi jalan cepat bukak... 3 petang doctor cek bukaan masih sama... Doctor terus hantar aku ke labour room.... Keluar dari bilik terus pergi katil yang ada hubby waktu tu... Bagitau hubby dah kene masuk labour room... Aku pun tak pasti bukaan masih 3cm tapi dah kene masuk labour room... Sedangkan yang aku baca dari info yang aku tau, bukaan kalau dah 4cm or 5cm baru doctor akan suruh masuk ke labour room... Tapi untuk kes aku 3cm dah kene tolak ke labour room... Dalam hati mungkin dah 2 hari kot bukaan still sama tu yang doctor tolak aku terus ke LR (ayat sedapkan hati).. Sebelum kene tolak masuk LR... Aku sempat call ibu ayah...mak abah... Mintak maaf kat diorang... Mintak diorang doakan aku supaya aku selamat bersalin... Tatap mata hubby mintak ampun kat dia sungguh2... Ada air mata jernih kat hujung mata hubby waktu tu... Tapi cepat-cepat dia alihkan topik... Sempat lagi whatsup member-member dalam group mintak doakan aku dan baby selamat... Terima kasih atas kata-kata positif korang... Hubby sempat suapkan aku sup panas-panas makan dengan roti... Kata dia supaya aku ada tenaga nanti untuk meneran... Terasa macam beruntungnya aku dapat suami yang penyayang macam dia... Hihi...

3.30 petang aku ditolak masuk LR... Kat LR aku masuk bilik nombor 6... Ada sorang doctor perempuan kat situ... Dia buat VE sekali lagi kat aku dan dia kata masih 3cm... Doctor pelik kenapa 3cm tapi aku ditolak ke LR... Kalau doctor pelik aku lagi lah kan... Doctor perempuan tu pecahkan sikit air ketuban aku... Terasa benda keluar cair mengalir... Start dari tu sakit contraction perlahan-lahan wujud... CTG dah dipasang kan kat perut aku... Bacaan jantung baby waktu tu tak menentu... Aku dengar pun daripada perbualan antara doctor... Dalam hati aku tak berhenti berzikir doa supaya dipermudahkan urusan aku... 

Jam dah menunjuk kan pukul 7 petang... Doctor cek bukaan sama... Tak ada progress langsung... Sakit aku makin kerap... Sorang doctor india perempuan teman aku dan pantau bacaan CTG aku... Sempat berbual dengan dia... Dah pukul 8 malam macam tu sakit contraction aku makin kuat... Aku dimasuk kan ubat (oxitocin) (ubat melalui drip bagi mempercepatkan lagi bukaan)... Doctor panggil hubby suruh masuk bagi kata semangat kat aku... 2kali hubby dapat masuk... Waktu tu aku dah berguling atas katil... Macam nak terbalik katil tu aku rasa.... Hubby sempat bisik kat aku kata-kata positif... Tetiba aku terasa nak muntah... Ye memang aku muntah... Terima kasih doctor sebab bantu saya... Sempat aku tengok muka hubby waktu tu... Nampak keresahan pada raut wajah dia... (ikot kan hubby boleh teman aku dalam LR, tapi kalau aku amik kelas ibu bapa kat HPSF... Tapi hubby tak boleh masuk sebab kami amik kelas ibu bapa kat KKIA JB...) Sedih waktu tu sebab dah harap sangat hubby dapat teman... Tapi tak apa untuk next baby mungkin... Teringin sangat nak hubby teman tengok proses kelahiran anak dia sendiri... Hihih...

Sakit aku makin rasa kuat sangat sampai aku meneran-neran... Hanya Allah yang tau... Berpeloh jangan kata lah... Doctor siap tolong amik kan tisu lap kan muka aku... Tudung yang aku pakai dah kemana-mana dah aku cabut... Panas hokayyy... Sampai satu tahap aku mintak doctor czer jer dah tak sanggup menahan sakit.... Doctor slow talk dengan aku... Pujuk aku suruh tahan sikit... Kalau diorang czer, aku dapat 2x sakit... Sakit czer dan sakit bukaan... Aku pasrah dengar kata doctor... So bertarung jugak lah menahan sakit... Pukul 9 lebih macam tu doctor pakar pulak datang buat VE kat aku... Dia cek dah 6cm... Dalam hati alhamdulillah... Tiap kali sakit aku meneran... Orang cakap jangan teran kan... Tapi sakit dah out of control... Serius... Dah tak dapat bezakan tahan sakit dan meneran... Rasa tu sama je.... 

Dalam pukul 10.15 malam lebih kurang, aku teran lagi untuk tahan rasa sakit tetiba teran yang kali kedua aku terasa ada benda nak terkeluar... Terus jerit cakap kat doctor "saya rasa ada benda nak keluar".... Terus doctor cek tengok dah nampak kepala.... Doctor mintak aku tahan kejap jangan push dulu... Kelam kabut doctor waktu tu... Aku tengok doctor siap-siapkan apa yang patut.... Sister masuk kan ubat lagi kat drip aku... Lepas semua dah ready... Baru doctor mintak aku push... 2 kali push tak lepas... Kali ke-3 nak push nafas aku sangkut... Sempat lagi cakap kat doctor kejap-kejap.... Hihi.... Aku tarik nafas semula kali ni sekuat hati aku push tepat 10.26 malam baby keluar.... Waktu tu rasa segala sakit semua hilang.... Semua doctor bersorak horay... Macam menang piala dunia... Ahahahaha... Tetiba aku tengok dokctor jadi ramai... Dari 2,3 orang jadi lebih 10 orang doctor yang ada kat dalam tu... Thanks pada doctor-doctor sekalian sebab bagi saya moral support... 

Malaika Dhia Damia Binti Mohd Hafiz
Tarikh Lahir : 3 Jun 2016
Masa Kelahiran : 10:26 malam
Berat : 3.2kg
Bila baby dah keluar, terus doctor tanya aku untuk sah kan aku mengandung baby boy or girl... Terus aku jawab baby girl... Terus doctor letak baby kat atas dada aku... Teringat lagi aku 1st time tengok baby sendiri depan mata waktu doctor letak baby kat dada aku, time tu baby tengah menatap wajah aku mata nya celik putih melepak kulit dia... Bibir dia merah... Ya Allah ini lah dia anugerah paling terindah dalam hidup aku dan hubby... Sempat aku bagi ciuman pertama kat dahi dia... Terus doctor amik baby untuk dibersihkan... Aku dibiarkan kat dalam bilik tu untuk proses jahitan... Alhamdulillah lah jugak jahitan aku tak banyak... Doctor pakar bagitau dia gunting sikit je... 

Aku ditolak masuk wad semula pada pukul 2 pagi...  Sebelum tu nurse bagi baby kat aku untuk breastfeed dia... Lepas dah bagi susu kat baby aku ditolak keluar... Kat luar aku nampak hubby... Terpancar kegembiraan kat wajah dia.... Rupanya masa aku kat dalam LR, ibu ayah aku dan adik-adik aku ada tunggu sama-sama kat luar sampai baby diberi pada hubby untuk diazan kan... Hihi... Waktu baby dibawa keluar hubby cerita ibu ayah adik semua terperanjat tengok baby sebab dia putih sangat... Aku senyum je bila hubby cerita... Bagi aku putih ke gelap ke cukup aku bersyukur yang aku dah ada nyawa yang tak ternilai yang berada didepan mata aku waktu tu... Syukur sangat atas anugerah terindah tu... 

Agak panjang aku bercerita.... Tapi ini lah dia sebahagian coretan pengalaman melahirkan putri sulong aku secara induce... 41minggu ++... Baby dah masak ranum dalam tummy tak nak keluar... Sedap agaknya dia duduk dalam tummy mama... Hihihi....

Untuk doctor-doctor yang bekerja kat HPSF waktu kat LR tu... Aku ucapkan ribuan terima kasih sebab bagi aku moral support... Doctor Kumar yang selalu tolong aku alihkan selimut (tempat sendal badan aku waktu mengiring sebab nak tau bacaan CTG bila tiap kali bacaan kurang cantik), doctor Riduan (kalau tak silap) sebab tolong lap kan peluh kat muka saya, doctor Amar sebab sambut kelahiran saya, doctor perempuan india (lupa nama) sebab teman saya sepanjang saya dalam LR untuk pantau CTG baby saya, doctor pakar perempuan (pun lupa nama) sebab pantau gesaan sakit contraction saya dengan penuh sabar.... Anda semua best... Terima kasih banyak-banyak atas layanan sepanjang saya berada di LR jasa anda semua tak terbalas.... Alhamdulillah saya dan baby selamat dari awal proses bersalin sehingga lah tamat proses di LR...  

Ok nanti aku akan update lagi coretan tentang puteri sulong aku pada next entry ok.. =)

its me
mass-naim

1 ulasan:

this ni3za berkata...

Alhamdulillah dh selamat..Seksakan kalo kena induce sbb xde bukaan..Sy dulu kena induce sbb air ketuban dh kurang.2nd pregnancy dh xde rase sakit sgt sbb dh kebal kate doktor..Smp hospital rupenya dh bukak 8cm..hoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Label

Our Stories (67) Segmen (64) Giveaway (63) Aku (39) Kesayangan (36) Soulmate (36) family (29) Miscellaneous (28) Jerit (24) Kelahiran (22) anugerah terindah (22) Diari Mengandung (21) Pregnancy Journal (20) Malaika Dhia Damia (18) Office (18) klinik (12) Hasil Giveaway & Segmen (11) Hospital (11) Lirik (11) Sahabat (11) kesihatan (9) Nuffnang (7) Raya (7) Kenangan Nostalgia (6) Birthday (5) HangOut (5) Kehidupan (5) My Recipe (5) Tips (5) Event (4) Ramadhan (4) Rapuh (4) Relax (4) Traitor (4) Anniversary (3) Bonus (3) Entrepreneurs (3) MH370 (3) Quotes (3) Resign (3) Wedding (3) vacation (3) Anak Syurga (2) Ayah (2) Counting Days (2) Eexercise Fitness Challenge (2) End 2012 (2) Fiesta Gema Santai (2) Full Moon Mega Sale (2) Gift (2) InstaBazar (2) Jalan-jalan Cari Makan (2) Keep Calm (2) Kerana Terpaksa Aku Relakan (2) Kerja (2) Khasiat (2) Liebster Award (2) Night Fest JB (2) Senarai Peserta Segmen & Giveaway (2) gugur (2) miscarriage (2) rezeki (2) 2nd pregnancy journal (1) Aidijuma (1) Bandung (1) Bukit Gambang Resort City (1) Curang (1) Desaru (1) E-Day (1) EOS & BBW Gel (1) Hamba (1) Hobi (1) Hotel Avillion Legacy Melaka (1) Ibu (1) Interview (1) Istanbul Aku Datang (1) Nuzul Al-Quran (1) Offer (1) PLUS HIGHWAY (1) Penjelasan Isu Maksud Nama DAMIA (1) Pu3 Outlet (1) Rumah Pr1ma (1) STALKER (1) Saudara (1) Seni Lukisan (1) Stress (1) Sukan Lebuhraya Wilayah Selatan (1) SupportGaza (1) Susu Segar Legend (1) Syafiq (1) Umrah (1) Unik (1) Wedding Shoes (1) baby bullet (1) food processor (1) hunting (1) kembar (1) magic baby bullet (1) pregnancy journey (1) redha (1)