Khamis, 15 Oktober 2015

Alhamdulillah : Sabar itu "INDAH" Wish me "POSITIVE"

"Apa yang kau dapat dengan MUDAH, takkan BERTAHAN LAMA... 
Apa yang BERTAHAN LAMA, tak boleh dapat dengan MUDAH..."

Alhamdulillah berkat doa, usaha, tawakal akhirnya aku disahkan mengandung... 

Actually sepatutnya period datang time 1st day raya haji ari tu... tunggu punya tunggu tak jugak kunjung tiba... bagitau hubby sekarang ni aku macam kene lebih berjaga-jaga sebab dah delay period... hubby cakap sabar jangan excited sangat... Aku ikot je lah kata hubby... masa balik jb hubby ikot balik... siap jalan-jalan tgk wayang shoping sana sini lagi dengan dia... tetibe teringat nak beli UPT untuk stanby... Time tu dah delay 4 hari dah period aku... hubby belikan aku 2 test UPT... time tu cakap dalam hati sabar je dulu tak nak test awal-awal sebab takut nanti test result negative aku yang kecewa... so aku cuba tenang kan hati minda semua... relax jerk... sebelum tu aku banyak kali lah jugak keluar masok toilet muntah... hubby tanya kenapa aku cuma jawab xde apa-apa perut ni angin je kot... nak tenangkan hati punya pasal taknak mengharap sangat yang konon diri aku ni preggy.. tiba time hari ke-6 hubby dah balik tangkak time tu... aku sabar lagi... petang tu keluar dengan member... dia suggest suruh test takut kalau jadi apa-apa lagi susah... sudahnya aku kira-kira masuk hari yang ketujuh boleh lah aku test... awal pagi bangun gigih nak test... lepas test aku buat tak tau je mandi macam biasa dan siap-siap nak pergi kerja... sebelum pergi kerja tu aku jenguk lah kejap UPT yang aku test tu... hasil nya...

kalau tengok betul-betul ada 1 line yang tak berapa nak clear kat bahagian huruf "T" tu

Lepas tengok result tu aku jadi macam confused negative ke positive?? sebab line satu lagi tu xberapa nak clear... line nya jernih...lama aku tenung UPT tu sampai lambat nak pergi kerja... sudahnya aku letak jerk UPT tu kat atas sinki n terus pergi kerja... harapan aku masa tu walau pun dalam keadaan confused hati aku terdetik cakap yes i'm pregnant... kat office kerja macam biasa... dah nak tengah hari sikit terasa macam nak balik rumah nak cek semula UPT tu.. kebetulan akak kat rumah tu dia nak bawak masuk barang dia dari kampung nak mintak aku tolong bukak kan pintu dulu sementara dia belum sampai... so aku balik... aku tgk UPT tu still sama... terdetik nak try sekali lagi... nekad lah kalau sama jugak result tak apa masih ada masa lagi untuk berusaha... sekali test sama jugak aku biarkan dulu result tu tak nak tengok... tapi lama-lama kene jugak tengok resultnya kan.. n hasil nya...

bila test petang terus naik clear bak hang line tu... 

Bila tengok result nya aku mengigil 1 badan... antara percaya dengan tak... tak tau nak describe macam mana keadaan aku waktu tu.... nak menangis nak menjerit nak meraung nak melompat semua ada.... terus je aku buat sujud syukur... gembira tak terkata...

bila tau result tu aku tak bagi tau hubby dulu... esok malam baru aku bagi gambar kat dia... aku cakap kat dia aku ada hadiah untuk dia... 1st gambar aku bagi gambar result pagi... hubby confused... dia tanya aku "preggy ke??cakap betul-betul abg mana tau..tak pandai nak tengok benda ni"... aku tanya dia.. "abg nampak 1 line ke 2 line? " dia jawab "1 line je..1 lagi tak clear.." aku send 1 lagi gambar yang clear... tanya kat dia sekarang nampak berapa line?" dia jawab " 2 line terang...b pregnant ke?? cakap betul-betul b pregnant ke??" aku cuma balas dengan senyuman... terus dia cakap alhamdulillah syukur... mula lah dia suruh aku jaga diri baik-baik dia pesan makan kene jaga... jangan buat kerja berat... kat office jangan stress.. bagi tau semua staff yang b preggy... aku yekan je... dia ingat kan aku, belajar dari pengalaman dulu macam mana aku boleh GUGUR... kes aku gugur aku akan ingat... dan aku ingat segala pesan hubby... nampak dia lebih amik berat pasal aku bila dia tau aku preggy... alhamdulillah... dua hari lepas tu baru aku cite kat ibu aku... dia pun pesan macam-macam... family mertua aku belum tau lagi kecuali kembar hubby... hubby bagitau kat kembar dia aku preggy... last week aku balik kampung lepas interview aku muntah-muntah... terasa sakit kat perut... msg hubby yang tengah kerja... dia balik terus bawak aku pergi klinik... kat klinik cek UPT lagi... result sama... doc senyum dan cakap aku dah mula rasa symptom-symptom trimester pertama.... balik tu mak tanya aku ok ke tidak?? baru lah aku cakap kat mak yang aku pregnant... mak senyum je...mak kata jaga elok-elok... mintak apet belikan roti n susu ke apa sebab orang pregnant tak boleh lapar nanti perut masuk angin... aku senyum jer...

itu lah orang tua-tua cakap kan... bersabar, berdoa, percaya pada Allah... rezeki Allah ada dimana-mana...
cepat atau lambat itu kerja Allah...

And now... alhamdulillah berkat sabar aku dan hubby... kami berusaha, berdoa, tawakal... alhamdulillah... rezeki berpihak pada kami... aku mohon pada semua... doa kan kandungan aku membesar dengan sihat dan sempurna ye kawan-kawan... semoga aku dapat lahirkan zuriat aku amanah Allah ni dengan sempurna tepat pada waktu nya...... more weeks to go... masih panjang perjalanan aku untuk menjaga amanah Allah ini... bersabar dan banyakkan beristighfar... Allah ada bersama aku... insyaAllah...

Sabar itu "INDAH"

its me
mass-naim

Selasa, 6 Oktober 2015

hobi : conteng-conteng

Saja mengisi masa yang terluang dan bosan-bosan kat opis so aku mula lah conteng-conteng apa yang patut kat atas sekeping kertas putih....

Actually sebenarnya aku budak sastera... sudah pasti nya lah aku amik sekali seni lukis kan...Ermmm aku bangga jadi budak art walaupun dulu masa zaman sekolah time tu boleh dikatakan budak art paling terkebelakang sekali berbanding budak account ke budak sains ke budak perdagangan ke... tak tau lah apa sebab...

Aku pernah nak lanjutkan cita-cita aku dalam bahagian art & design.. Tapi tak kesampaian.. Parents aku nak aku sambung form 6 jerk... Tapi tak pe lah atlest aku dapat habiskan form 6 aku dengan jaya nya...ceewahhh... Ahahaha.... Tapi habis sekolah aku dah tak pernah lagi melukis sampai lah baru-baru ni mood nak melukis tu tetiba datang dengan sendirinya...

Lukisan ni lah hobi aku dan jiwa aku... Aku suka melukis dan aku suka tengok lukisan...

Actually bakat melukis yang aku ada ni turun daripada parents aku... Ayah aku seorang artistic.. Dia punya bakat dalam gubahan lagu, mainan alat muzik tanpa menggunakan chord lagu, nyanyian, melukis tak kira potret cartoon atau apa pun jenis lukisan, tukangan dan macam-macam lah ayah aku boleh buat dengan seni... Tangan dia nampak kasar tapi bila melukis lukisan tu boleh nampak hidup... bila main alat muzik tangan sangat lembut... Kalau menyanyi jangan kata lah suara macam broery marantika sebijik hikhik... Dia sangat kreatif.. Sama jugak dengan ibu... Idea kreatif dia mencurah-curah kalau cerita bab kreatif... Kalau bergabung dengan ayah boleh jadi kebaboommmm... Cuma ibu lebih pada seni hiasan dalaman.... Adik beradik aku...Hurmmmm yang perempuan sangat pandai melukis dan yang lelaki dengan dunia muzik dia.... Senang kata kami keluarga seni... Hikhik... 

Ermmmm cerita dah melalut kelaut... hikhik... jom usha lukisan hasil aku conteng-conteng kala kebusanan kat office hari tu... =)

lukisan pertama aku hasil kan setelah meninggalkan bakat lukisan bertahun lama nya...
i'm back... =)
Lukisan kedua masa ni D.I.Y card untuk birthday hubby...
Lukisan yang ketiga  hasil conteng-conteng aku
Korang nilai kan lah sendiri hasil lukisan aku tu... Adakah aku ada bakat dalam seni lukis atau pun tidak...

Kebanyakkan lukisan tu semua siap hanya dalam masa tak sampai satu hari... Idea conteng-conteng tu datang mencurah-curah...

Conteng tanpa munggunakan sebarang pensil terus melakar menggunakan sebatang pen dan marker...

#artwork 
#akubudakart
#loveofart
#artlover
#mypassion
#myhobby

its me
mass-naim

Isnin, 5 Oktober 2015

Review : Hotel Avillion Legacy Melaka

HOTEL AVILLION LEGACY MELAKA
Gambar depan hotel ihsan dari pak cik google...
Baru nak review tentang hotel ni... Hikhik... Masih ingat lagi tak entry ini ... 

Aku booking hotel ni melalui AGODA... Mula tu macam tak berapa nak confident lah sebab xsure dapat bilik yang macam mana... Hikhik.... Jarang nak booking hotel thru online ni... Biasa memang walk in terus... Tapi untuk kali ni sebab nak buat surprise birthday hubby so terpaksa lah booking online.... Pasrah jerk masa tu...

Mula-mula sampai biasa lah hubby asyik tanya je nak pergi mana lah hotel nya mana lah sebab bagi tau hubby nak jumpa orang je kat situ.... Aku turun sorang untuk check-in... hubby tunggu dalam kereta... Lepas check-in aku ke kereta mintak hubby pergi parking kereta kat sebelah atas hotel... Hikhik... Dia blur-blur masa tu...Dah parking dia pelik kenapa lah aku keluarkan semua beg baju... Aku senyum je.... Masa tu dia dah bebel-bebel yang ntah apa-apa ntah.... Kata nak jumpa orang tapi kenapa bawak turun beg semua lah apa lah... Ahahahaha sabar aje lah laki aku ni... Malas layan aku terus naik bilik... Hubby follow jerk kat belakang... 1st bilik aku dapat 2 katil single... Nak jadi apa kan dapat katil single... So aku decide nak mintak tukar bilik itu pun kalau ada bilik kosong yang katil size king ke queen ke xkisah lah... Kalau takde jugak pasrah lah duduk double single.... Hubby pula dah rasmikan dulu katilnya dok baring-baring.... Dia masih belum dapat tau lagi agenda aku kenapa aku bawak dia ke hotel ni... Aahahah.... Aku pulak dok review bilik tu... Not bad lah bilik besar.... Tetiba bell bunyi aku bukak pintu ada orang tanya nak tukar bilik kan?? Akhirnya dapat jugak aku tukar bilik.... So cepat-cepat amik beg semua g kat bilik 1 lagi... Jom review gambar biar gambar yang berbicara...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Label

Our Stories (67) Segmen (64) Giveaway (63) Aku (39) Kesayangan (36) Soulmate (36) family (29) Miscellaneous (28) Jerit (24) Kelahiran (22) anugerah terindah (22) Diari Mengandung (21) Pregnancy Journal (20) Malaika Dhia Damia (18) Office (18) klinik (12) Hasil Giveaway & Segmen (11) Hospital (11) Lirik (11) Sahabat (11) kesihatan (9) Nuffnang (7) Raya (7) Kenangan Nostalgia (6) Birthday (5) HangOut (5) Kehidupan (5) My Recipe (5) Tips (5) Event (4) Ramadhan (4) Rapuh (4) Relax (4) Traitor (4) Anniversary (3) Bonus (3) Entrepreneurs (3) MH370 (3) Quotes (3) Resign (3) Wedding (3) vacation (3) Anak Syurga (2) Ayah (2) Counting Days (2) Eexercise Fitness Challenge (2) End 2012 (2) Fiesta Gema Santai (2) Full Moon Mega Sale (2) Gift (2) InstaBazar (2) Jalan-jalan Cari Makan (2) Keep Calm (2) Kerana Terpaksa Aku Relakan (2) Kerja (2) Khasiat (2) Liebster Award (2) Night Fest JB (2) Senarai Peserta Segmen & Giveaway (2) gugur (2) miscarriage (2) rezeki (2) 2nd pregnancy journal (1) Aidijuma (1) Bandung (1) Bukit Gambang Resort City (1) Curang (1) Desaru (1) E-Day (1) EOS & BBW Gel (1) Hamba (1) Hobi (1) Hotel Avillion Legacy Melaka (1) Ibu (1) Interview (1) Istanbul Aku Datang (1) Nuzul Al-Quran (1) Offer (1) PLUS HIGHWAY (1) Penjelasan Isu Maksud Nama DAMIA (1) Pu3 Outlet (1) Rumah Pr1ma (1) STALKER (1) Saudara (1) Seni Lukisan (1) Stress (1) Sukan Lebuhraya Wilayah Selatan (1) SupportGaza (1) Susu Segar Legend (1) Syafiq (1) Umrah (1) Unik (1) Wedding Shoes (1) baby bullet (1) food processor (1) hunting (1) kembar (1) magic baby bullet (1) pregnancy journey (1) redha (1)