Rabu, 16 November 2016

keep calm & counting days


wahhhhh tak sabar nya rasa... sekarang ni tengah counting days... kurang dari 5 hari je lagi tolak jumaat & sabtu (hari minggu untuk JB), ahad & isnin (amik cuti untuk checkup malaika 5 bulan) dan naik keje kejap 2,3 hari dan selebihnya habis kan terus cuti sampai hujung bulan aku akan meninggalkan office ni... meninggalkan kawan-kawan yang baik-baik kat office ni... terasa sedih pun ada ni...

tapi bila dah tau nak resign, masa-masa sekarang ni nak pergi kerja pun terasa malas... bagun pagi tengok malaika tidur terasa macam nak sambung tidur semula... hihihi... ni lah masa yang aku tunggu-tunggu sekain lama... cepat lah 5 hari tu berlalu... hurmmm...

its me
mass-naim

hunting food processor

bila dah jadi mak-mak ni semua benda nak utama kan anak dulu...aishhh...

sekarang ni memandangkan malaika dah pun 5 bulan lebih... next month dia dah officially boleh makan solid food... dan aku pun dah officially resign end of this month dan dah jadi fully housewife next month sementara belum dapat kerja baru... so, aku terasa teruja dan tak sabar nak sediakan/buat solid food untuk malaika... macam mana lah agaknya ek cara proses penyediaan makanan untuk dia... macam-macam aku dok bayangkan depan mata ni... risau sangat-sangat... bukan risau apa... risau aku kelam kabut nanti... ahahaha

sekarang ni sibuk tengah hunting food processor... tengah tengok review magic baby bullet macam dalam gambar bawah ni...

gambar : ihsan google

comel sungguh magic bullet ni... tengok gambar senyum-senyum kat storage tu terasa macam jatuh cinta pulak... lagi macam bertambah semangat nak buat solid food untuk malaika... 

harga magic baby bullet ni not bad lah... masih dalam range bajet aku... tapi ada lagi banyak pilihan dan masih ada masa lagi untuk memilih... 

kalau korang ada pendapat tentang food processor untuk baby ni boleh lah tinggal-tinggalkan komen kat bawah ni... saja nak tau boleh lah aku compare kan harga... hihi

daaaa ~~

its me
mass-naim

Ahad, 13 November 2016

yang mana satu papa damia?

ada yang dah tau tu, tau lah kan...

hubby ni dia kembar... seiras betul... semua sama... suara sama... cara ketawa sama... kekadang pakai baju keluar dari bilik pun boleh sama warna... corak je yang berlainan... kekadang cara posisi duduk pun boleh sama...

mula-mula aku kenal hubby dulu pun gitu jugak... time nak keluar pergi dating... masuk kereta mesti jauh kan dulu posisi duduk aku sambil pandang muka hubby dengan pelik sebab nak telitikan betul-betul adakah itu boyfriend i... ahahaha lepastu kene jerkah dengan hubby... dan selalu cakap kat dia tak ada pape just nak pastikan sebelah kita tu betul ke boyfriend kita... pastu dia cakap mengarut... ahahaha... aku slumber lah jawab "yelah, mana tau nak menguji kita ke apa kan..." hurmmm...

teringat waktu mula kawin dulu... malam tu hubby pakai baju warna kuning seluar jdt... nampak kembar dia pun pakai yang sama... corak pada baju je lain... esok pagi bangun nak kejut hubby ajak pergi beli sarapan... nampak hubby tidur tiarap kat depan pintu rumah atas kerusi panjang... aku pun menonong lah pergi ke arah pintu tu... dah sampai betul-betul sebelah hubby tetiba batalkan niat nak kejut dia... aku pun masok lah rumah semula... sekali tu ya Allah... nasib baik aku tak kejut orang yang dekat luar tu sebab aku pusing kan badan nak masuk rumah tengok hubby aku terlentang kat hall depan rumah... korang rase?? malu weiii kalau salah kejut... hihi...

hari yang sama jugak MIL nampak anak kembar dia tengah bukak ice box dari arah belakang... MIL panggil lah nama kembar hubby, sekali tu yang toleh hubby... pastu yang ada kat dapur tu semua tergelak termasuk aku... MIL cakap "eh aku ingat kan wan..apet rupanya...baju seluar pakai nak sama..."aku jawab kat MIL aku "aiii mak pun keliru ke?" masing-masing gelak...

now turn damia pulak... ada satu malam tu hubby ada keje kejap,,,malam tu kembar dia satu family balik rumah MIL... kembar ni kehulur kehilir lah kat depan damia... aku perati je si damia ni tiap kali cik wan dia lalu mesti dia toleh-toleh... mesti dia cakap kenapa la papa lalu je depan dia tapi tak angkat dia... ahahaha kesian damia... kalau hubby dokong damia pastu duduk berbual dengan kembar dia mulut si damia ni memang melopong lah... mata terkebil-kebil... (tak ada pulak icon mata kat sini..hihi)

bawah ni ada satu gambar aku sempat snap...hihi...

cuba teka mana satu papa damia??

tapi ada la part-part yang dapat membezakan mereka berdua ni... so boleh lah kenal/cam diorang... hihi

doa kan aku dikurniakan baby kembar lepas ni ye... hihi... teringin... dah lama berdoa... dah lama simpan hasrat dari sebelum kenal hubby lagi... 

its me
mass-naim

Isu tentang maksud nama DAMIA

Malam dua hari lepas aku dapat whatsapp dari member office bertanyakan tentang nama penuh anak aku... aku pelik tapi bagi je lah... sekali tu dia jawab macam ni :-

"Damia tu macam x sesuai... cuba cek dgn pej agama..."

"Untok makluman semua. Sekiranya sapa2 yg ada anak cucu yg namanya DAMIA tlg ubah nama sekiranya masih kecik. Damia - Tempat keluar darah kotor.dah cornform dgn jab mufti".

disertakan sekali gambar :-
gambar di ambil di fb

Bila dapat whatsapp macam tu...aku...erkkkk blank kejap otak...sebab setau aku maksud damia is kebijaksanaan/keberkatan... dan damia memang seorang anak yang bijak sangat... so malam tu mula lah aku google cari info sahih...so aku dapat penjelasan daripada page fb DR MAZA (Mufti Perlis)... Ini penjelasan nya... (KLIK SINI)

Rabu, 9 November 2016

Malaika Dhia Damia 5 bulan


3 haribulan hari tu genap Malaika 5 bulan... pejam celik pejam celik sekejap je rasa masa ni berlalu... dah makin besar dah Malaika ni... time ni lah terasa rindu dengan bau syurga, terasa rindu tengok dia tenang tido waktu masih merah lagi... hihi... tapi masa yang lalu tak dapat nak dipusing kan semula kan... hurmmm

hari yang sama jugak aku balik kampung, keesokkan malam nya masa kat rumah parents aku, tengah-tengah sedap dia tido tetiba dia tergaja sambil menangis macam orang kene pukul... aku rasa badan dia panas... Malaika demam... satu malam tu aku dan hubby tak dapat nak tido... kitaorang gilir-gilir jaga dia... meragam satu malam tu... musim demam mungkin sebab hubby pun demam, aku pun nak start demam... kali ni Malaika demam complete siap selsema semua ada... menangis je... sampai hilang suara... letak tak nak dokong tak nak... bagi susu dah bagi... pampers pun dah tukar... sapu cream herba kat perut, badan dan kaki dia pun still jugak x ok... aku dan hubby buntu... ibu pegang dia baru dia diam... tido kat pangkuan ibu (nenek)... lepastu aku angkat dia baringkan dekat tilam bagi dia selesa... eh eh sekejap je dia lelap lepastu menangis semula... last-last aku dah pengsan dulu so hubby yang jaga dia sampai ke pagi... dah pagi tu baru dia lena tido sampai ke tengah hari...

ibu cakap dia demam sebab beralih bulan... mungkin lah kot... tak pernah dia meragam macam malam tu... kusut jugak lah nak handle... ahahaha... 1st pengalaman kan, so biasa lah... 

Selasa, 8 November 2016

resign ~~


Akhirnya 1 november 16 hari tu aku dah letak notis... agak lama sebenarnya aku fikir kan tentang hal ni... actually dari tahun 2014 dah ada niat untuk berenti kerja untuk duduk sama-sama dengan husband dan cari kerja yang berdekatan dengan area sana... tapi tu lah asyik tak jadi je... ada je benda yang menghalang...

And now bila dah difikirkan sedalamnya... dah ditimbang tara... mungkin dah tiba masanya untuk aku resign sekarang... since ada yang tau aku ni pjj dengan husband walaupun dah ada malaika still jugak hubungan kitaorang ni pjj... hari tu niat hati lepas abis pantang naik keje sebulan lepastu tender... tapi tak sangka pulak naik je cuti bersalin kerja berlambak... tu yang postpone dari sebulan ke sebulan sampai lah kali ni memang dah tak boleh nak postpone lagi dah... malaika pun dah masuk 5 bulan 3 november haritu... dia dah bijak sekarang ni...dia dah pandai cari papa dia... tiap kali aku balik kampung, malaika memang duduk melekat je dengan papa dia... dengan aku?? hihi kejap-kejap je dia nak... selebihnya memang dengan papa dia... kesian jugak dengan dia... asyik kene berjauhan dengan papa dia... mesti dia rindu... budak makin besar makin bijak... makin kenal orang... sekarang ni pun dia asyik demam je... mungkin demam rindu kot... mana tak nya, jumpa papa kejap-kejap je kan...

keputusan untuk resign ni keputusan yang paling berat aku buat dalam hidup aku... aku sayang kerja aku... tapi tu lah mungkin jugak keputusan ni adalah keputusan yang terbaik untuk aku demi keluarga... antara kerjaya (yang perlukan aku dan anak berjauhan dengan husband/papa) dan family, bagi aku dua-dua sangat penting... dua-dua ni aku sayang... tapi bekorban untuk kebahagiaan aku, anak dan keluarga itu lebih utama dan lebih baik daripada pentingkan diri sendiri... dan aku harap pengorbanan yang aku buat ini adalah sangat berbaloi untuk kami... aku redha dan aku percaya rezeki Allah itu luas... insyaAllah ada rezeki yang lain untuk aku lepas ni... insyaAllah... janji Allah itu pasti untuk setiap hambaNya... walaupun aku tau nak cari kerja bukan senang sekarang ni... tapi Allah tu ada... insyaAllah Allah bantu...



sedih?? tipu kalau aku cakap tak sedih... type surat resign haritu pun dah meleleh air mata laju je keluar dari kelopak mata... 5 tahun aku dekat company ni, macam-macam kenangan pahit manis suka duka ada... tapi tu lah apa yang kita sayang tak semestinya kekal lama untuk kita... sampai masa kita perlu move on jugak perlu cari ilham baru, cari kerja baru, cari pengalaman baru, belajar benda baru kat tempat baru dapat kenal ramai kawan baru... hihi... apa yang aku belajar dekat company ni selama mana aku wujud dekat sini akan aku jadikan benda tu semua sebagai satu kenangan terindah dan pengalaman yang paling manis untuk aku kenang sampai bila-bila... 

bila dah resign ni, rasa tak sabar pulak nak balik duduk dengan husband dan jadi housewife sebulan dua besarkan malaika sementara dapat peluang pekerjaan lain kan... perancangan tu ada macam-macam dalam kepala otak ni... cuma tak tau dapat direalisasi kan ataupun tak... hihi... wish me luck!!

ok nak sambung settlekan kerja yang berbaki sebelum habiskan cuti yang ada and lepas tu free... =)

bye.

its me
mass-naim
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Label

Our Stories (66) Segmen (64) Giveaway (63) Aku (38) Kesayangan (35) Soulmate (35) Miscellaneous (28) family (28) Jerit (24) Kelahiran (21) anugerah terindah (21) Diari Mengandung (20) Pregnancy Journal (20) Malaika Dhia Damia (18) Office (18) klinik (12) Hasil Giveaway & Segmen (11) Hospital (11) Lirik (11) Sahabat (11) kesihatan (9) Nuffnang (7) Raya (7) Kenangan Nostalgia (6) Birthday (5) HangOut (5) Kehidupan (5) My Recipe (5) Tips (5) Event (4) Ramadhan (4) Rapuh (4) Relax (4) Traitor (4) Anniversary (3) Bonus (3) Entrepreneurs (3) MH370 (3) Quotes (3) Resign (3) Wedding (3) vacation (3) Anak Syurga (2) Ayah (2) Counting Days (2) Eexercise Fitness Challenge (2) End 2012 (2) Fiesta Gema Santai (2) Full Moon Mega Sale (2) Gift (2) InstaBazar (2) Jalan-jalan Cari Makan (2) Keep Calm (2) Kerana Terpaksa Aku Relakan (2) Kerja (2) Khasiat (2) Liebster Award (2) Night Fest JB (2) Senarai Peserta Segmen & Giveaway (2) gugur (2) miscarriage (2) rezeki (2) Aidijuma (1) Bandung (1) Bukit Gambang Resort City (1) Curang (1) Desaru (1) E-Day (1) EOS & BBW Gel (1) Hamba (1) Hobi (1) Hotel Avillion Legacy Melaka (1) Ibu (1) Interview (1) Istanbul Aku Datang (1) Nuzul Al-Quran (1) Offer (1) PLUS HIGHWAY (1) Penjelasan Isu Maksud Nama DAMIA (1) Pu3 Outlet (1) Rumah Pr1ma (1) STALKER (1) Saudara (1) Seni Lukisan (1) Stress (1) Sukan Lebuhraya Wilayah Selatan (1) SupportGaza (1) Susu Segar Legend (1) Syafiq (1) Umrah (1) Unik (1) Wedding Shoes (1) baby bullet (1) food processor (1) hunting (1) kembar (1) magic baby bullet (1) redha (1)