Rabu, 6 April 2016

trimester ke-3 : campur-campur

salam.... lama nya tak update blog ni kan....hikhik.... apa khabar korang semua...? insyaAllah korang semua sihat-sihat hendaknya lah ye...
Minggu ni kandungan aku dah 32weeks...bermakna aku sekarang dalam trimester ke-3.... Alhamdulillah syukur Allah masih pelihara kandungan aku...

Sekarang ni aku dah start kene checkup 2 kali dalam sebulan dekat KKIA...masa 22hb march aku datang checkup macam biasa lah...tapi nurse lain yang check aku...tetiba dia tanya aku dah amik ATT dose ke-2 belum? aku jawab belum then dia kata boleh lah cucuk hari ni...aku angguk...lepas tu dia tanya aku dah kene minum air gula belum? aku jawab nurse yang selalu check aku cakap aku tak perlu minum air gula...nurse tu cakap kene minum....danggggggggg telinga aku terus erkkkkk macam berdengung pun ada...benda yang aku nak elak kene minum last2 kene minum jugak...huh!! pasrah...balik rumah whatsup kawan-kawan yang ada pengalaman kene minum air gula...diorang cakap kene minum air gula pasir yang pekat tu...then kalau muntah kene minum lagi sekali...what?????? ohhh no....nak pitam dengar...huhuhu...

tarikh minum air gula 29hb march aritu..28hb malam start pukul 10mlm dah tak boleh makan (kene puasa)...esok pagi2 kene datang...orang cakap nak minum air gula kene datang awal pagi...gigih aku datang awal-awal...nama kene panggil...1st step kene amik darah dulu sebelum minum air gula...tapi nurse tu amik darah aku sampai 2 kali darah tak keluar...sabar je aku...waktu tu dia pakai jarum halus (jarum biru)...selama aku kerja klinik dulu amik darah orang pakai jarum hijau (besar sikit dari jarum biru) baru senang darah nak keluar...masuk kali ketiga dia mintak nurse yang lain tolong amik kan darah aku...sekali cucuk dah keluar darah nya...kan senang macam tu....aishhhh besar kecik besar kecik je aku tengok nurse yang mula2 amik darah aku tu...lepas amik darah kene minum air gula...waktu amik darah tu aku tengok nurse bancuh setengah gula dekat cawan teh tarik...aku tengok macam bukan gula pasir je...dia bagi aku minum....sekali teguh tanpa henti aku minum air gula tu...tiba dah hujung2 dah nak habis aku terasa macam nak mintak lagi minum air gula tu...sedap (bagi aku lah) ada yang aku google kata dapat minum air gula perisa oren dan anggur...tapi aku dapat perisa asli...sedap jugak...rupanya bukan air gula...bila dah lalu kat tekak tu baru tau tu air glukosa...hikhik...lepas minum air gula kene tunggu 2 jam untuk amik darah sekali lagi...jenuh menunggu sampai ngantuk-ngantuk...2jam dah berlalu, nurse yang mula2 amik darah aku tu panggil aku masuk bilik dan amik darah aku lagi kali ni dia pakai jarum hijau...senang je darah aku nak keluar...lepas tu dah boleh balik...tapi sebelum tu dia bagitau if keputusan tak cantik pihak klinik akan call...


tarikh 5hb april pulak appointment untuk weekly checkup...tiba bab bahagian timbang berat badan nurse tanya aku makan ke tidak? berat badan awak statik je ni kalau naik pun sekilo je...soalan lazim yang aku perlu jawab...huh!! aku cakap aku makan pantang nampak makanan tapi masalah aku, aku sampai dah tak tau nak buat macam mana dengan berat badan aku nak bagi naik berkilo2....huhu...nurse tu gelak...nasib baik dia gelak...kalau dia tak gelak, kalau dia marah...??aishhhh....lepastu nama aku kene panggil masuk bilik untuk rutin checkup...dengar jantung baby laju sangat....nurse cakap kepala dah kat bawah...ok kata nurse tu...pastu aku mintak result darah yang aku kene minum air gula minggu lepas...nurse tu cakap bacaan aku normal...yeayyyyy senyum je aku alhamdulillah aku takde kencing manis...syukur...bacaan gula dalam darah sebelum minum air gula ialah 4.7mmol...lepas 2 jam minum air gula, bacaan gula dalam darah aku 6.7mmol....alhamdulillah....then aku terus balik dengan muka senyum sampai keteling dan baby pulak dah menendang-nendang cari makan....huaaaaaa....

bila dah masuk trimester ke-3 ni....macam-macam rasa ada...macam-macam benda fikir...takut, berdebar, resah semua ada...lagi-lagi kalau dapat rasa sakit kat bahagian ari-ari...nak jalan pun terasa sakit macam bengkak...mungkin sebab baby makin membesar dalam rahim dan menekan setiap organ-organ dalaman aku...bila rasa sakit tu datang terasa macam nak hubby ada kat sebelah...tapi apakan daya...kami berjauhan...huhu...time tu aku fikir aku perlu kuat untuk hidup...demi anak demi nyawa dalam rahim aku...

aku harap keresahan yang aku rasa makin lama makin pudar...selalu aku berzikir berselawat untuk hilangkan resah dalam hati sambil usap baby....perkembangan baby pulak...baby makin aktif...alhamdulillah check baby pun tak ada masalah apa-apa...doktor cakap dia sihat-sihat kat dalam tu...tapi memang tak reti duduk diam...aku suka...atleast aku tau dia ada daripada dia senyap tak bergerak aku susah hati nanti....hikhik...naluri seorang ibu kan...

ok lah nak tempek gambar baby bump sebagai kenangan...trimester ke-3 baru nampak jelas baby bump aku...selama ni tak berapa nampak sebab aku boncit....hikhik...tapi sejak trimester ke-3 ni ketara nampak makin membesar perut aku ni....

30weeks

31weeks

32weeks
its me
mass-naim

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Label

Our Stories (66) Segmen (64) Giveaway (63) Aku (38) Kesayangan (35) Soulmate (35) Miscellaneous (28) family (28) Jerit (24) Kelahiran (21) anugerah terindah (21) Diari Mengandung (20) Pregnancy Journal (20) Malaika Dhia Damia (18) Office (18) klinik (12) Hasil Giveaway & Segmen (11) Hospital (11) Lirik (11) Sahabat (11) kesihatan (9) Nuffnang (7) Raya (7) Kenangan Nostalgia (6) Birthday (5) HangOut (5) Kehidupan (5) My Recipe (5) Tips (5) Event (4) Ramadhan (4) Rapuh (4) Relax (4) Traitor (4) Anniversary (3) Bonus (3) Entrepreneurs (3) MH370 (3) Quotes (3) Resign (3) Wedding (3) vacation (3) Anak Syurga (2) Ayah (2) Counting Days (2) Eexercise Fitness Challenge (2) End 2012 (2) Fiesta Gema Santai (2) Full Moon Mega Sale (2) Gift (2) InstaBazar (2) Jalan-jalan Cari Makan (2) Keep Calm (2) Kerana Terpaksa Aku Relakan (2) Kerja (2) Khasiat (2) Liebster Award (2) Night Fest JB (2) Senarai Peserta Segmen & Giveaway (2) gugur (2) miscarriage (2) rezeki (2) Aidijuma (1) Bandung (1) Bukit Gambang Resort City (1) Curang (1) Desaru (1) E-Day (1) EOS & BBW Gel (1) Hamba (1) Hobi (1) Hotel Avillion Legacy Melaka (1) Ibu (1) Interview (1) Istanbul Aku Datang (1) Nuzul Al-Quran (1) Offer (1) PLUS HIGHWAY (1) Penjelasan Isu Maksud Nama DAMIA (1) Pu3 Outlet (1) Rumah Pr1ma (1) STALKER (1) Saudara (1) Seni Lukisan (1) Stress (1) Sukan Lebuhraya Wilayah Selatan (1) SupportGaza (1) Susu Segar Legend (1) Syafiq (1) Umrah (1) Unik (1) Wedding Shoes (1) baby bullet (1) food processor (1) hunting (1) kembar (1) magic baby bullet (1) redha (1)