Isnin, 7 April 2014

Keguguran : Aku REDHA kerana ini bukan rezeki aku.....

Allah hu akbar,,,,

Saat ni aku masih lagi bersedih atas kehilangan zuriat yang baru saja aku kandung kan selama 7 minggu di dalam rahim ku....

Kisah ni bermula pada hari rabu malam 26/3/2014 aku mula sakit perut terasa macam angin macam senggugut pun ada.... Yang pelik sakit tu hanya sebelah bahagian saja iaitu sebelah kanan bawa sehingga ke belakang pinggang aku.... Terasa macam nak tercabut pinggang waktu tu.... Aku tak boleh nak tahan sakit... Maklum lah aku sorang diri kat JB ni tanpa husband disisi,,,, Malam tu aku sempat pergi klinik... Doc cakap angin jerk... In sya Allah xde pape dan dia bg aku buscopan and syrup mmt jerk utk kurangkan sakit perut n angin utk preggy boleh makan.... Balik rumah aku makan lah jugak sebab dah tak tahan sakit sangat kan.... Malam tu aku tak boleh nak tidur.... Sakit nya nauzubillah hanya Allah yang tau.... :'(

Sakit aku berlarutan sehingga esoknya 27/03/2014.... Tapi aku still pergi kerja macam biasa sebab kat office mase tu ada nak kene ukur baju untuk buat uniform.... So terpaksa lah jugak datang.... Nasib baik aku that time keje half day jerk sebab nak balik kampung.... Sampai lah ke petang sakit still x kurang2.... Seingat aku dalam pukul 4.30 ptg baru lah aku rasa lega kat perut.... Terus siap2 packing barang2 utk bawak balik kampung,,,, Around 5 ptg aku gerak drive balik kampung,,,, Sepanjang perjalanan dah xde masalah dan dah xde terasa sakit2 kat perut.... Alhamdilillah aku fikir tak ada apa2 lah berlaku kat aku dan baby aku.... Aku sampai rumah mak mertua dalam pukul 7.30... Time tu singgah amik husband jerk untuk balik ke rumah aku... Memang malam tu nak balik ke rumah parents aku sebab hubby ada kursus pagi esok kat Muar.... So kalau dari uma parents aku dah senang lah dekat sikit nak balik rehat ke apa ke... Huhuhu... Malam tu hubby bawak pergi makan... Aku terasa nak makan sup panas2 untuk relaxkan perut aku.... Sebab aku terasa loya sangat2.... Hubby layan kan jerk kehendak aku,,,, Malam tu aku balik uma parents aku macam biasa cuma aku terasa sangat letih......


Esok pagi jumaat.... Aku hantar hubby pergi kursus macam biasa.... Pagi tu keadaan aku kembali normal... Tak ada lagi rasa sakit dan milu di bahagian perut dan pinggang.... Cuma yang aku rasa kan pagi tu cuma pening kepala.... Lepas aku hantar hubby aku balik rumah terus baring dan aku tertidur,,,, Bila dah tengah hari baru aku tersedar.... Dan aku siap2 kan diri mandi semua... Niat hati nak masak untuk hubby tapi aku tak larat sangat.... 12.30 hubby call mintak jemput dia... After amik dia terus pergi kedai beli lauk dan terus balik rumah..... Aku dah start pening semula..... Tapi aku tahan kan kuatkan jugak diri ni.... Lepas sembahyang jumaat aku hantar hubby semula.... Then aku balik rumah niat hati aku nak sembahyang zohor masa tu.... Waktu tu lah berderau darah aku bila tengok ada darah kat bahagian seluar aku.... Aku dah panic terus call hubby mintak balik cepat dan bawak aku pergi klinik or hospital or what ever lah..... Dalam kepala aku masa tu fikirkan baby dalam rahim aku jerk.... Hanya tuhan yang tau betapa risaunya aku dengan kandungan aku.... Tapi masa 2 hari aku sakit2 perut aku dah terfikir kalau apa2 jadi pada kandungan aku... Aku redha,,,, Itu ketentuan nya.... Aku amik hubby kat tempat kursus dia dan terus ke maternity hospital (Swasta) kat situ check-up doc scan dah xnampak baby dia takut kalau2 aku keguguran atau aku mengandung luar rahim.... Dia mintak aku buat urine... Still positif.... Dia nasihatkan aku if aku sakit lagi perut terus soh aku pergi hospital..... Jangan tunggu2 lagi.... Aku masih tak puas hati mintak hubby pergi ke klinik tempat aku kerja dulu untuk buat double check-up.... Masa kat klinik tu doc nampak denyutan nadi dalam rahim aku.... Dia suggest kan kat hubby terus bawak aku ke hospital.... Hubby tanpa banyak cakap terus bawak aku ke hospital maghrib tu jugak..... Aku dah nangis2 dalam kereta.... Sedih, takut, sayu, pilu, sakit semua nya ada.... Bercampur baur.....

Kat hospital,,, Doc dalam bilik kecemasan check aku,,,, Semua dia dah lakukan scan luar dan scan dalam still tak nampak apa2.... Urine still positif.... Darah aku dah banyak keluar time tu.... Sampai lah satu masa tu doc dari unit O&G turun utk check aku pulak..... Proses yang sama di lakukan.... Still tak nampak janin.... Diaorang pun ada bagi aku 2 kemungkinan sama ada keguguran atau aku mengandung luar rahim.... Aku cakap mustahil sebab seminggu yang lepas aku buat check-up... Doc yang check aku nampak janin aku dalam rahim aku siap bagi tunjuk lagi ukuran janin aku waktu tu.... Doc pakar mula risau kan keadaan aku dan aku warded malam tu...... Tengok muka hubby terasa sangat serba salah.... Terasa diri macam tak berguna langsung.... Hubby tenang kan aku.... Sepanjang malam hubby ada disisi aku..... Kuat kan hati aku..... Aku nampak dia kusut sangat..... Dalam wad aku kene check-up sekali lagi kali ni dengan pakar O&G sendiri.... Proses yang sama dilakukan,,,,, Aku pasrah dan redha dengan segala kemungkinan yang terjadi,,,,,, Aku dah tak terdaya nak menangis lagi,,,,, Hati aku tak berhenti istighfar..... Akhir sekali pakar jumpa jugak janin aku tapi hanya karung sahaja yang tinggal.... Mungkin aku tak sedar bila ia nya keluar..... Mungkin waktu aku buang air kecil maybe..... Aku sabar.... Hati aku istighfar banyak..... Keluar dari bilik scan tu aku nampak ibu aku kat tepi pintu baru sampai dari Nilai.... Ayah aku,, aku tak nampak maybe wad perempuan so dia tak boleh masuk.... Hubby pimpin aku untuk ke toilet lepas staff nurse suruh aku salin pakaian wad.... Dalam toilet aku menangis lagi... Tak boleh tengok muka hubby time tu.... Terasa sangat serba salah dan tak berguna.... Tak dapat jaga kandungan dengan baik untuk hubby.... Hubby nangis sekali bila dia tengok aku nangis..... Tapi dia suruh aku kuat.... Kata dia kalau aku kuat dia pun kuat.... Kalau aku nangis dia akan sama nangis.... Aku terus kesat air mata aku.... Hubby salinkan pakaian aku.... Waktu tu drip dah kat tangan aku..... Susah untuk aku sarung pakaian aku..... Malam tu hubby tidur kat dalam kereta kat luar wad..... Kesian dengan dia....

28/03/2014
Esoknya sabtu..... Pagi lagi hubby dah datang wad lepas dia balik rumah aku mandi.... Dia datang wad untuk mandikan aku dan salinkan pakaian aku.... Suapkan aku makan sarapan pagi tu..... Lepas tu dia balik rumah aku tunggu mak aku siap-siapkan makanan aku.... Maklumlah aku kene berpantang..... Tengah hari tu hubby call aku dia nak datang hospital dan dia bg tau aku yang kembar dia dan biras aku nak datang melawat..... Aku just ia kan jerk..... Aku tak larat sangat waktu tu.... Tengah hari tu hubby sampai dengan diaorang..... Diaorang datang bawak buah tangan..... Thanks sudi datang melawat walaupun aku tau keadaan biras aku pun tak berapa ok sebab mabuk mengandung anak no.2...... Tapi aku hargai..... Thanks sangat...... Waktu dia datang aku tak dapat layan sangat sebab keadaan aku masih lagi sakit2 (sorry ye).... Muka aku pucat sangat masa tu...... Aku berkampung kat wad 3H2M..... Aku tak dibenarkan balik sebab waktu aku mula masuk wad aku demam.....

Tertidur kepenatan menjaga aku di wad.........
Hari ahad doc check aku lagi.... Dan dia bagi tahu yang aku masih belum boleh balik lagi..... Sebab report sample tissue yang diaorang amik ari tu masih belum dapat lagi..... Tapi Alhamdulillah datang lagi sorang doc terus cakap aku dah boleh balik..... Leganya rasa hati ni...... Terus call hubby...... Hubby jemput nasib baik hubby belum gerak balik ke tangkak lagi waktu tu...... Aishhhhhh....... Hubby settlekan semua bill hospital dan terus bawak aku balik rumah parents aku...... Kat rumah parents aku aku kemas-kemas barang aku untuk balik rumah mertua sebab aku kene berpantang kat sana..... Ibu mintak aku berpantang kat sana sebab takot tak ada orang jaga makan minum aku kat uma parents aku sebab diaorang semua kerja kan..... Huhuhuhuhu...... Sepanjang berpantang aku kene minum air akar kayu,,,, Kene minum jamu,,,, Kene makan jamu pill dan tak lupa jugak aku kene berurut 3 hari berturut-turut...... Selain tu aku kene jugak pakai bengkung...... So far alhamdulillah proses tu semua aku boleh follow...Thanks mak sebab jaga mass selama mass berpantang kat rumah mak.... Dan thanks jugak ibu dan ayah sebab bagi kekuatan dan semangat kat orang...... Aku hargai pengorbanan mereka....... Seminggu aku cuti hubby pun cuti jugak semata-mata nak jaga aku..... Cuma ada sehari dua lah yang dia kene pergi site sebab ada problem kat site...... Aku pun tak kisah......

Hari ni aku dah start kerja after 1 weeks on MC....... Sepanjang aku berpantang hubby banyak jaga aku layan karenah aku layan kehendak aku...... Terima kasih tak terhingga...... Masok office kebanyakkan orang mungkin tak tau yang aku keguguran..... Sebab aku mintak member aku bagitau kat orang kalau ada yang tanya aku just cakap aku cuti lama untuk berehat.... Aku belum ready lagi nak semua orang tau..... Selama aku berpantang aku terasa badan aku ringan..... Member aku tegur aku dah kurus sikit.... Alhamdulillah usaha aku untuk kurus lagi bertambah-tambah..... =) So far aku makin kuat sekarang ni......

Aku terima kenyataan ini dan aku terima ketentuan dariNya.... Semua dah tertulis..... Tuhan lebih sayangkan dia dan Tuhan jadikan dia Bidadari syurga di atas sana..... Semoga suatu hari nanti kita akan bersua...... Aku redha dengan kehendaknya...... Semoga aku lebih kuat lepas ni.... Ini cuma sedikit dugaan dariNya.... Ada hikmah atas apa yang berlaku........ Mungkin ini bukan rezeki aku..... Mungkin ada rezeki lain lepas ini.... Rezeki Allah banyak dan berbeza-beza untuk setiap umat Nya..........


Anak Aku Bukan Milik Aku... Ianya Milik Allah S.W.T yang Satu.......

Ya Allah kuatkan lah hati ini....... Sesungguhnya aku hanya seorang insan yang sangat kerdil di sisi Mu....

it's me
mass-naim 

19 ulasan:

leyla nurjatiey berkata...

inna lillahi wa inna ilaihi rajiun ..
sedih baca entry sis..
takziah sis..
semoga sis tabah dengan ujian yang Allah bagi..

Sis Vee berkata...

keredhaan menerima ujian Allah itulah yg memberikan kekuatan ... inalillah .

Anizz Annisa berkata...

tabah ye sis.. inshaALLAH berkat kesabaran..ada hikmahnye.. :) salam takziah..

Nanie berkata...

Innalillah... Semoga kehilangan itu akan diganti... teruskan berdoa... Amin...

misz sheyla berkata...

takziah...pernah mengalami keadaan mcm tu ...insyaallah akan ada pengganti nanti..banyak doa..banyak rest

Miss Boo berkata...

takziah kak... semua ne ketentuan Illahi... Redha & sabar dlm menjalani ujian Allah ya kak...

cik mah berkata...

Cik mah punernah keguguran...lbh kurang sm usia kandungan..kuatkan semngt ye..jgn terlalu bersedih..

~aku-mass-naim~ berkata...

@leyla nurjatiey

Thanks ye....

~aku-mass-naim~ berkata...

@Sis Vee

in sya Allah saya lebih kuat,,,,

~aku-mass-naim~ berkata...

@Anizz Annisa

in sya Allah..... thanks ye....

~aku-mass-naim~ berkata...

@Nanie
amin...semoga doa awak dimakbulkan....aminnnn thanks ye awak.....

~aku-mass-naim~ berkata...

@misz sheyla

ye ke awak pernah alaminya jugak??? neway sama-sama lah kita berdoa.... thanks ye bagi kata-kata semangat pada saya...in sya Allah doa awak untuk saya dapat pengganti dimakbulkan...aminnnnn

maisarah sarah berkata...

takziah kak.insyaAllah ada rezeki lain yang menanti.arwah anak akak menanti di pintu syurga.smile ^_^

~aku-mass-naim~ berkata...

@Miss Boo

In sya Allah akak tabah hadapi ujian ini..... thanks ye..

~aku-mass-naim~ berkata...

@cik mah

Ye ke cik mah?? sedihnya....tapi sama-sama lah kita kuatkan semangat kita ye..... neway thanks bg saya moral support.....thanks sangat....

~aku-mass-naim~ berkata...

@maisarah sarah

in sya Allah thanks ye maisarah....amin dengan doa maisarah untuk akak.... =) arwah dah pun jadi bidadari di syurga... Allah dah pilih dan sayang kan dia.....akak redha...

n O e s u h a i m i berkata...

sedih la plak baca....takziah kak noe ucapkan...semoga tabah...insyaAllah akan ada rezeki lain...

~aku-mass-naim~ berkata...

@n O e s u h a i m i

InsyaAllah noe.....thanks atas doa pada akak ye.... akak hargai... =)

Cik JariManis berkata...

Assalamualaikum kak, takziah saya ucapkan. Bersabar ya kak, semoga Allah beri akak & suami kekuatan...in shaa Allah...semoga anak yang akan datang nanti Allah jadikan dia anak yang soleh/solehah..mampu menjadi pembenteng api neraka buat akak dan suami... =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Label

Our Stories (67) Segmen (64) Giveaway (63) Aku (39) Kesayangan (36) Soulmate (36) family (29) Miscellaneous (28) Jerit (24) Kelahiran (22) anugerah terindah (22) Diari Mengandung (21) Pregnancy Journal (20) Malaika Dhia Damia (18) Office (18) klinik (12) Hasil Giveaway & Segmen (11) Hospital (11) Lirik (11) Sahabat (11) kesihatan (9) Nuffnang (7) Raya (7) Kenangan Nostalgia (6) Birthday (5) HangOut (5) Kehidupan (5) My Recipe (5) Tips (5) Event (4) Ramadhan (4) Rapuh (4) Relax (4) Traitor (4) Anniversary (3) Bonus (3) Entrepreneurs (3) MH370 (3) Quotes (3) Resign (3) Wedding (3) vacation (3) Anak Syurga (2) Ayah (2) Counting Days (2) Eexercise Fitness Challenge (2) End 2012 (2) Fiesta Gema Santai (2) Full Moon Mega Sale (2) Gift (2) InstaBazar (2) Jalan-jalan Cari Makan (2) Keep Calm (2) Kerana Terpaksa Aku Relakan (2) Kerja (2) Khasiat (2) Liebster Award (2) Night Fest JB (2) Senarai Peserta Segmen & Giveaway (2) gugur (2) miscarriage (2) rezeki (2) 2nd pregnancy journal (1) Aidijuma (1) Bandung (1) Bukit Gambang Resort City (1) Curang (1) Desaru (1) E-Day (1) EOS & BBW Gel (1) Hamba (1) Hobi (1) Hotel Avillion Legacy Melaka (1) Ibu (1) Interview (1) Istanbul Aku Datang (1) Nuzul Al-Quran (1) Offer (1) PLUS HIGHWAY (1) Penjelasan Isu Maksud Nama DAMIA (1) Pu3 Outlet (1) Rumah Pr1ma (1) STALKER (1) Saudara (1) Seni Lukisan (1) Stress (1) Sukan Lebuhraya Wilayah Selatan (1) SupportGaza (1) Susu Segar Legend (1) Syafiq (1) Umrah (1) Unik (1) Wedding Shoes (1) baby bullet (1) food processor (1) hunting (1) kembar (1) magic baby bullet (1) pregnancy journey (1) redha (1)