Isnin, 14 Disember 2015

emosi ibu mengandung : kecik hati

aku ni susah nak kecik hati dengan orang... apa lagi kalau kene mengata ke apa ke lantak kau lah nak kata apa kan... yang penat mulut korang bukan mulut aku pun... daripada dulu memang aku suka pekak kan telinga jer apa orang nak kata nak kutuk... so dah sangat terbiasa... bila dah terbiasa so xde lah istilah kecik ati ke termakan hati ke terasa hati ke...(ehhh sama je kan tu semua).. hihihi...

tapi yang kali ni aku sangat tak boleh nak pekak kan telinga... benda ni jadi memang betul-betul tegak someone yang "budget bagus" ni bagi kat aku... 

kisahnya macam ni... satu hari aku xde rasa nak keluar pun nak pergi beli breakfast... so aku dengar lah orang main order-order makan ni kat sorang ni... so aku pun selit lah order aku + dengan air 1... siap bagi duit semua yang amik order ni tanya aku nak air apa... aku jawab lah dengan tak ada rasa apa-apa kat tekak ni waktu tu... order makan pun main pulun je apa-apa menu... so aku order lah teh ais... tetiba someone "budget bagus" yang kat sebelah dia sampuk perbualan kita orang... 


"biar kan dia nanti baby dia hitam" - kata someone yang "budget bagus" tu...

korang rasa??? aku yang emosi mengandung ni kadang stabil kadang tak... korang tau je lah kan emosi orang mengandung macam mana... lagi bila orang cakap pasal anak yang kita kandung kan dalam perut ni... apa hak dia kan nak cakap baby aku tu hitam ke apa ke... ye tak..?? orang kalau nak kata aku is ok lantak kau lah... tak dan aku nak melayan... tapi yang dia ngata tu anak aku... yang masih belum keluar lagi dari perut aku yang tak tau apa-apa lagi... 

bila aku tanya dia kenapa dia cakap anak aku macam tu?? then ini jawapan dia...

"yelah sebab minum air teh" - kata someone "budget bagus" tu... (sambil bla terus keluar pintu...)

so... apa kaitan minum air teh dan baby aku hitam kan..?? memang betul-betul macam kene petir aku rasa waktu tu,,, sampai hati orang nak cakap anak aku macam tu... macam orang bodoh tak sekolah aku rasa... lepas dari tu aku rasa lantak kau lah... malas layan lagi... 

lepas 3 hari baru aku cite kat hubby yang aku tengah sedih orang ngata kutuk anak aku... hubby tanya siapa?? aku jawab lah nama someone "budget bagus" tu... hubby jawab tenang je... hubby cakap biar dia nak kata apa... nanti kalau terkena balik kat dia baru dia tau... nasib baik ada hubby yang boleh buat hati aku jadi lembut balik... 


aku tak tau lah apa masalah dia... cuma aku selalu berdoa berharap anak aku sihat-sihat kat dalam cukup sifat semua... hati seorang ibu kan... aku rasa setiap ibu-ibu kat dunia ni pun ada rasa yang sama kalau orang kutuk ngata anak kita kan... lagi-lagi yang masih belum lihat dunia luar lagi... aku harap anak aku kuat, tabah, cekal bila dia lahir kat dunia ni...

Ya Allah pelihara lah anak aku dari dalam perut ni sehingga lah dia lahir di dunia dan jugak di akhirat kelak...

its me
mass-naim

4 ulasan:

Ija Rased berkata...

moga allah sentiasa pelihara baby dan ibu.
bersangka baik ajelah..
keep smile ok :)

misz sheyla berkata...

xpernah dgr pulak pasal minum air teh anak hitam..kalau tkut ibu angin tu selalu la dgr...kalo kopi lain cerite pasal dulu mase mak kite ngandungkan kite suka ratah kopi...kluar2 anak gelap..huhu nasib dah besar cerah sikit... xpe ibu yg penting doa baik2 jela... xfaham dgn mulut orang sesuka hati memetir mcm tu..btul la ckp suami tu kena kat anak die nnti baru tau...

thisni3zahata berkata...

Abaikan aje org2 negative gini Mass... Saya dulu masa peknen Ammar boleh dikatakan hari2 minum kopi..Alhamdulillah...Idak le gelap si Ammar tu...huhu

cik mah berkata...

Eeew..ada ek mcm tu lagi...pelik2 je...cik mah slalu je minum teh ais tau..dr preggy azwa n skrng...elok je azwa putih melepak....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Label

Our Stories (66) Segmen (64) Giveaway (63) Aku (38) Kesayangan (35) Soulmate (35) Miscellaneous (28) family (28) Jerit (24) Kelahiran (21) anugerah terindah (21) Diari Mengandung (20) Pregnancy Journal (20) Malaika Dhia Damia (18) Office (18) klinik (12) Hasil Giveaway & Segmen (11) Hospital (11) Lirik (11) Sahabat (11) kesihatan (9) Nuffnang (7) Raya (7) Kenangan Nostalgia (6) Birthday (5) HangOut (5) Kehidupan (5) My Recipe (5) Tips (5) Event (4) Ramadhan (4) Rapuh (4) Relax (4) Traitor (4) Anniversary (3) Bonus (3) Entrepreneurs (3) MH370 (3) Quotes (3) Resign (3) Wedding (3) vacation (3) Anak Syurga (2) Ayah (2) Counting Days (2) Eexercise Fitness Challenge (2) End 2012 (2) Fiesta Gema Santai (2) Full Moon Mega Sale (2) Gift (2) InstaBazar (2) Jalan-jalan Cari Makan (2) Keep Calm (2) Kerana Terpaksa Aku Relakan (2) Kerja (2) Khasiat (2) Liebster Award (2) Night Fest JB (2) Senarai Peserta Segmen & Giveaway (2) gugur (2) miscarriage (2) rezeki (2) Aidijuma (1) Bandung (1) Bukit Gambang Resort City (1) Curang (1) Desaru (1) E-Day (1) EOS & BBW Gel (1) Hamba (1) Hobi (1) Hotel Avillion Legacy Melaka (1) Ibu (1) Interview (1) Istanbul Aku Datang (1) Nuzul Al-Quran (1) Offer (1) PLUS HIGHWAY (1) Penjelasan Isu Maksud Nama DAMIA (1) Pu3 Outlet (1) Rumah Pr1ma (1) STALKER (1) Saudara (1) Seni Lukisan (1) Stress (1) Sukan Lebuhraya Wilayah Selatan (1) SupportGaza (1) Susu Segar Legend (1) Syafiq (1) Umrah (1) Unik (1) Wedding Shoes (1) baby bullet (1) food processor (1) hunting (1) kembar (1) magic baby bullet (1) redha (1)