Khamis, 15 Oktober 2015

Alhamdulillah : Sabar itu "INDAH" Wish me "POSITIVE"

"Apa yang kau dapat dengan MUDAH, takkan BERTAHAN LAMA... 
Apa yang BERTAHAN LAMA, tak boleh dapat dengan MUDAH..."

Alhamdulillah berkat doa, usaha, tawakal akhirnya aku disahkan mengandung... 

Actually sepatutnya period datang time 1st day raya haji ari tu... tunggu punya tunggu tak jugak kunjung tiba... bagitau hubby sekarang ni aku macam kene lebih berjaga-jaga sebab dah delay period... hubby cakap sabar jangan excited sangat... Aku ikot je lah kata hubby... masa balik jb hubby ikot balik... siap jalan-jalan tgk wayang shoping sana sini lagi dengan dia... tetibe teringat nak beli UPT untuk stanby... Time tu dah delay 4 hari dah period aku... hubby belikan aku 2 test UPT... time tu cakap dalam hati sabar je dulu tak nak test awal-awal sebab takut nanti test result negative aku yang kecewa... so aku cuba tenang kan hati minda semua... relax jerk... sebelum tu aku banyak kali lah jugak keluar masok toilet muntah... hubby tanya kenapa aku cuma jawab xde apa-apa perut ni angin je kot... nak tenangkan hati punya pasal taknak mengharap sangat yang konon diri aku ni preggy.. tiba time hari ke-6 hubby dah balik tangkak time tu... aku sabar lagi... petang tu keluar dengan member... dia suggest suruh test takut kalau jadi apa-apa lagi susah... sudahnya aku kira-kira masuk hari yang ketujuh boleh lah aku test... awal pagi bangun gigih nak test... lepas test aku buat tak tau je mandi macam biasa dan siap-siap nak pergi kerja... sebelum pergi kerja tu aku jenguk lah kejap UPT yang aku test tu... hasil nya...

kalau tengok betul-betul ada 1 line yang tak berapa nak clear kat bahagian huruf "T" tu

Lepas tengok result tu aku jadi macam confused negative ke positive?? sebab line satu lagi tu xberapa nak clear... line nya jernih...lama aku tenung UPT tu sampai lambat nak pergi kerja... sudahnya aku letak jerk UPT tu kat atas sinki n terus pergi kerja... harapan aku masa tu walau pun dalam keadaan confused hati aku terdetik cakap yes i'm pregnant... kat office kerja macam biasa... dah nak tengah hari sikit terasa macam nak balik rumah nak cek semula UPT tu.. kebetulan akak kat rumah tu dia nak bawak masuk barang dia dari kampung nak mintak aku tolong bukak kan pintu dulu sementara dia belum sampai... so aku balik... aku tgk UPT tu still sama... terdetik nak try sekali lagi... nekad lah kalau sama jugak result tak apa masih ada masa lagi untuk berusaha... sekali test sama jugak aku biarkan dulu result tu tak nak tengok... tapi lama-lama kene jugak tengok resultnya kan.. n hasil nya...

bila test petang terus naik clear bak hang line tu... 

Bila tengok result nya aku mengigil 1 badan... antara percaya dengan tak... tak tau nak describe macam mana keadaan aku waktu tu.... nak menangis nak menjerit nak meraung nak melompat semua ada.... terus je aku buat sujud syukur... gembira tak terkata...

bila tau result tu aku tak bagi tau hubby dulu... esok malam baru aku bagi gambar kat dia... aku cakap kat dia aku ada hadiah untuk dia... 1st gambar aku bagi gambar result pagi... hubby confused... dia tanya aku "preggy ke??cakap betul-betul abg mana tau..tak pandai nak tengok benda ni"... aku tanya dia.. "abg nampak 1 line ke 2 line? " dia jawab "1 line je..1 lagi tak clear.." aku send 1 lagi gambar yang clear... tanya kat dia sekarang nampak berapa line?" dia jawab " 2 line terang...b pregnant ke?? cakap betul-betul b pregnant ke??" aku cuma balas dengan senyuman... terus dia cakap alhamdulillah syukur... mula lah dia suruh aku jaga diri baik-baik dia pesan makan kene jaga... jangan buat kerja berat... kat office jangan stress.. bagi tau semua staff yang b preggy... aku yekan je... dia ingat kan aku, belajar dari pengalaman dulu macam mana aku boleh GUGUR... kes aku gugur aku akan ingat... dan aku ingat segala pesan hubby... nampak dia lebih amik berat pasal aku bila dia tau aku preggy... alhamdulillah... dua hari lepas tu baru aku cite kat ibu aku... dia pun pesan macam-macam... family mertua aku belum tau lagi kecuali kembar hubby... hubby bagitau kat kembar dia aku preggy... last week aku balik kampung lepas interview aku muntah-muntah... terasa sakit kat perut... msg hubby yang tengah kerja... dia balik terus bawak aku pergi klinik... kat klinik cek UPT lagi... result sama... doc senyum dan cakap aku dah mula rasa symptom-symptom trimester pertama.... balik tu mak tanya aku ok ke tidak?? baru lah aku cakap kat mak yang aku pregnant... mak senyum je...mak kata jaga elok-elok... mintak apet belikan roti n susu ke apa sebab orang pregnant tak boleh lapar nanti perut masuk angin... aku senyum jer...

itu lah orang tua-tua cakap kan... bersabar, berdoa, percaya pada Allah... rezeki Allah ada dimana-mana...
cepat atau lambat itu kerja Allah...

And now... alhamdulillah berkat sabar aku dan hubby... kami berusaha, berdoa, tawakal... alhamdulillah... rezeki berpihak pada kami... aku mohon pada semua... doa kan kandungan aku membesar dengan sihat dan sempurna ye kawan-kawan... semoga aku dapat lahirkan zuriat aku amanah Allah ni dengan sempurna tepat pada waktu nya...... more weeks to go... masih panjang perjalanan aku untuk menjaga amanah Allah ini... bersabar dan banyakkan beristighfar... Allah ada bersama aku... insyaAllah...

Sabar itu "INDAH"

its me
mass-naim

3 ulasan:

Amanda Suria berkata...

Tahniah adik...im happy for you too...jaga diri baik-baik...

Khai♥Rin : anies berkata...

ALHAMDULILLAH...JAGA KESIHATAN LEK LOK OK!!!

Cik Adda berkata...

Tahniahhhhhh .. jaaga diri . jaga baby :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Label

Our Stories (66) Segmen (64) Giveaway (63) Aku (38) Kesayangan (35) Soulmate (35) Miscellaneous (28) family (28) Jerit (24) Kelahiran (21) anugerah terindah (21) Diari Mengandung (20) Pregnancy Journal (20) Malaika Dhia Damia (18) Office (18) klinik (12) Hasil Giveaway & Segmen (11) Hospital (11) Lirik (11) Sahabat (11) kesihatan (9) Nuffnang (7) Raya (7) Kenangan Nostalgia (6) Birthday (5) HangOut (5) Kehidupan (5) My Recipe (5) Tips (5) Event (4) Ramadhan (4) Rapuh (4) Relax (4) Traitor (4) Anniversary (3) Bonus (3) Entrepreneurs (3) MH370 (3) Quotes (3) Resign (3) Wedding (3) vacation (3) Anak Syurga (2) Ayah (2) Counting Days (2) Eexercise Fitness Challenge (2) End 2012 (2) Fiesta Gema Santai (2) Full Moon Mega Sale (2) Gift (2) InstaBazar (2) Jalan-jalan Cari Makan (2) Keep Calm (2) Kerana Terpaksa Aku Relakan (2) Kerja (2) Khasiat (2) Liebster Award (2) Night Fest JB (2) Senarai Peserta Segmen & Giveaway (2) gugur (2) miscarriage (2) rezeki (2) Aidijuma (1) Bandung (1) Bukit Gambang Resort City (1) Curang (1) Desaru (1) E-Day (1) EOS & BBW Gel (1) Hamba (1) Hobi (1) Hotel Avillion Legacy Melaka (1) Ibu (1) Interview (1) Istanbul Aku Datang (1) Nuzul Al-Quran (1) Offer (1) PLUS HIGHWAY (1) Penjelasan Isu Maksud Nama DAMIA (1) Pu3 Outlet (1) Rumah Pr1ma (1) STALKER (1) Saudara (1) Seni Lukisan (1) Stress (1) Sukan Lebuhraya Wilayah Selatan (1) SupportGaza (1) Susu Segar Legend (1) Syafiq (1) Umrah (1) Unik (1) Wedding Shoes (1) baby bullet (1) food processor (1) hunting (1) kembar (1) magic baby bullet (1) redha (1)